0 0
Blanquette van kip met paddenstoelen en pompoen

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
4 kippenboutfilets
2 kipfilets
kippenkruiden
50 g boter
50 g bloem
400 g pompoen
300 g bospaddenstoelen Cantharellen, schapenvoetjes ...
1 l blanke kippenfond
250 ml donkere kippenfond (te koop bij de poelier)
300 ml kookroom
peper en zout

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Blanquette van kip met paddenstoelen en pompoen

Ingredients

Directions

Share

[avatar user=”Guy” /]

Zoek je misschien nog een feestelijk hoofdgerecht? Deze  blanquette van kip met paddenstoelen en pompoen is niet moeilijk te maken en je kunt het een dag op voorhand bereiden. Gewoon even opwarmen en de gasten kunnen aanschuiven. Dit stoofpotje, ook wel fricassee genoemd, is lekker met aardappelpuree, -kroketten, gratin dauphinois en/of wintergroenten zoals spruitjes, witloof, wortelen, raapjes …

Ik heb voor de saus zelfgemaakte blanke kippenfond gebruikt en daar een potje geconcentreerde kippenfond of donkere fond van bij de poelier bijgedaan. Als je die niet kunt vinden kan je dat vervangen door wildfond (vb. Lacroix). Je kunt natuurlijk ook gekochte kippenfond gebruiken, maar dan is de smaak minder intens.

Wij hadden laatst 9 gasten en dan is zo’n stoofpotje ideaal. We durfden zelfs ‘de pot’ (Le Creuset) op tafel zetten. 😉

Zoek je iets uitdagender dan deze  blanquette van kip met paddenstoelen en pompoen? Probeer dan zeker deze gekonfijte eendenborst met rode biet.

 

Wil je niets missen? Volg onze kook-, leef- en genietmomenten op Facebook of Instagram. Als je lid wordt van onze Facebookgroep krijg je er nog nuttige tips en interessante links bovenop.

Steps

1
Done

Maak een roux door de boter te smelten in een ruime kookpot. Zodra de boter schuimt roer je de bloem er goed onder. Wanneer de typische bloemgeur verdwenen is neem je de pot van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

2
Done

Maak de paddenstoelen schoon, spoel ze eventueel af en snijd grote exemplaren in twee. Schil de pompoen en snijd in blokjes van ca. 1,5 cm x 1,5 cm. Snij de kip in grote blokken, iets groter dan hapklaar.

3
Done

Verwarm in een andere grote kook-/stoofpot de blanke fond. Breng aan de kook en gaar hierin de pompoenstukjes gedurende 10 minuten. Schep ze uit de bouillon en bewaar ze voor later. Zet het vuur een beetje lager en pocheer hierin de paddenstoelen zo'n 10 minuten. Schep ook deze eruit en houd opzij. Bestrooi de kippenblokjes met de kippenkruiden en bak ze aan in een klontje boter tot ze een goudbruin kleurtje krijgen. Doe de donkere fond bij de blanke fond en verwarm. Pocheer hierin de kippenblokjes gedurende 10 minuten en schep ze daarna uit de bouillon.

4
Done

Zet nu de pot met de roux op een middelmatig vuur. Schep al roerend een pollepel van de fond onder de roux. Herhaal dit tot alle fond is opgebruikt en je een gladde en smeuïge saus hebt. Roer vervolgens de room erdoor en breng eventueel op smaak met peper en zout. Voeg de kip, pompoen en paddenstoelen toe en roer goed door. Verwarm de blanquette vlak voor het serveren.

Guy

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
'Steak' van rodekool met Roquefort, spek, appel en walnoten
previous
‘Steak’ van rodekool met Roquefort, spek, appel en walnoten
Glutenvrij kippenpasteitje met bladerdeeg
next
Glutenvrij kippenpasteitje of vol-au-vent
'Steak' van rodekool met Roquefort, spek, appel en walnoten
previous
‘Steak’ van rodekool met Roquefort, spek, appel en walnoten
Glutenvrij kippenpasteitje met bladerdeeg
next
Glutenvrij kippenpasteitje of vol-au-vent

Add Your Comment