Ingredients
-
4 varkenswangen
-
2 snijbiet
-
3 wortel
-
2 uien
-
4 look
-
1 laurierblad
-
1 takje tijm
-
2 dl groentebouillon
-
2 dl kippenbouillon
-
1 sinaasappel
-
20 gr gember
-
20 gr fijne suiker
-
3 el witte wijnazijn of chardonnay azijn
-
aardappelpuree
Directions
Varkenswangetjes zijn zo lekker en toch worden ze weinig gekocht bij de slager of supermarkt. Voor de niet-kenner: varkenswangetjes zijn een betere soort stoofvlees. Ze zijn zachter van structuur en smaken veel beter dan gewoon stoofvlees. Ik kocht ze deze keer bij Jumbo, handig verpakt per vier.
De snijbiet in onze tuin was klaar om te oogsten dus werd het varkenswangetjes uit de oven met gestoofde snijbiet en een siroop van appelsien. Verder had ik nog enkele aardappelen die aan het doorschieten waren en dringend gebruikt mochten worden, vandaar de puree. En voor een frisse toets bereidde ik nog een siroop van sinaasappel.
Liever een stoofpotje? Dan is deze stoverij van varkenswangen met trappist en peperkoek wat voor jou. Toevallig ook met een stamppot van snijbiet. Of deze variant pita met varkenswangen.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Wist je trouwens dat we ook een Facebookgroep hebben? Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De varkenswangetjesBlancheer de varkenswangetjes in kokend gezouten water voor een halve minuut. Giet ze af en verfris onder stromend koud water. Schil de wortelen en snij ze grof in blokken. Schil de ajuinen ook grof. En pel de look en snij ze in twee. Fruit de wortelen, uien en knoflook met de varkenswangetjes, tijm en laurier aan in olijfolie. Voeg hier de groentebouillon en de kippenbouillon aan toe alsook 1 brede reep sinaasappelschil. Breng aan de kook en giet ze daarna in een vuurvaste schotel. Zorg ervoor dat de varkenswangetjes volledig onder de vloeistof staat. Laat dit 90 minuten garen in de oven op 160°C. |
2
Done
|
SmaakmakersSnij wederom een reep van de sinaasappel en schil ongeveer dezelfde hoeveelheid gember. Snij alles in fijne stukjes en blancheer deze kort in kokend water. Giet daarna af en laat afkoelen. Straks werken we het gerecht ermee af. |
3
Done
|
SnijbietSnij de stengels van de snijbiet in stukjes van circa 2 cm. Snij de bladeren grof. Stoof de stengels 2 minuten aan en voeg daarna de gesneden bladeren erbij voor nog eens 2 minuten. Houd warm. |
4
Done
|
AardappelpureeKook de aardappelen gaar. Giet ze af en pureer ze fijn met wat melk, boter, 1 eidooier, beetje zout en nootmuskaat. |
5
Done
|
SinaasappelsiroopPers de sinaasappel. Kook dit in een steelpannetje samen met de suiker en de azijn. Voeg er daarna 6 eetlepels kookvocht van de varkenswangetjes toe. Laat dit indikken en hou warm. |
6
Done
|
ServerenSchik de puree op het bord in een cirkel. Leg er 2 varkenswangetjes op. Leg er de snijbiet over en giet de siroop langs de puree. Werk af met de afgekoelde sinaasappel- en gemberpartjes. |
One Comment Hide Comments
wauw, dat ziet er zo goed uit, ik ben erg benieuwd naar smaak.