Ingredients
-
1 kg rundstoofvlees
-
2 uien
-
1 flesje Westmalle dubbelOf een ander trapistenbier
-
1 eetlepel Loonse stroop
-
1 takje tijm
-
1 laurierblad
-
3 kruidnagels
-
5 jeneverbessen
-
2 sneetjes peperkoek
-
Dijonmosterd
-
1 scheutje natuurazijn
-
peper en zout
-
ongezouten boter
Directions
Eet jij liever klassieke gerechten of sta je open voor een meer uitdagende keuken? Wij proberen het evenwicht te behouden tussen klassieke, mediterrane en exotische gerechten. Vandaag serveren we dit oer-Vlaamse gerecht; stoofvlees met frieten en een frisse salade. Geef toe, er is op een druilerige herfstdag niets lekkerder dan een stoofpotje of een maaltijdsoep.
In dit stoofvlees zit Westmalle Dubbel verwerkt. Bier in stoofvlees geeft een bitter toetsje, heb je dat liever niet gebruik dan fond of bouillon. De peperkoek i.p.v. brood geeft een kruidige en zoete toets aan dit stoofvlees. Serveer er een salade bij. Persoonlijk eet ik niet zo graag fruit in mijn hartige gerechten, maar een beetje appel of sinaasappel vind ik wel lekker in een herfstsalade. Hier combineerde ik veldsla, witlof, sinaasappel en hazelnoot. Liever warme groenten? Ga dan bijvoorbeeld voor witlof en geef er puree bij i.p.v. frietjes.
Voor een fijnere versie van stoofvlees kan je het rundvlees vervangen door varkenswangen. Heb je geen tijd, ga dan voor deze eenvoudige stoverij van varkenswangen.
Liever een vegetarisch stoofpotje? Probeer dit stoofpotje met herfstgroenten en farotto.
Steps
1
Done
|
Halveer de gepelde uien en snijd in halve ringen. |
2
Done
|
Neem een grote pot (Creuset). Bak het vlees in porties aan in boter en breng op smaak met peper en zout. Haal het vlees uit de pot en smelt opnieuw een klontje boter. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Doe het vlees erbij. Besmeer de peperkoek royaal met mosterd en leg die met de mosterdkant naar beneden op het vlees. Voeg de siroop toe en overgiet het geheel met het bier. Maal de jeneverbes en kruidnagel fijn in een vijzel, zeef ze en doe bij het vlees. Breng het geheel aan de kook en zet daarna op een laag pitje. Bind de laurier en het takje verse tijm samen met een stukje keukentouw en laat het meestoven in de pot. |
3
Done
3 uur
|
Laat het stoofvlees minstens drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe in de pot. Wanneer de saus te vloeibaar is kan je het deksel van de pot nemen, zodat de saus wat kan inkoken. Giet voor het opdienen een scheutje natuurazijn door de saus en roer alles om. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout. Serveer met frietjes en een salade. |
2 Comments Hide Comments
Beste Inge,
Aankomend weekend wil ik het recept gaan maken, nu lees ik in de omschrijving “Maal de jeneverbes en kruidnagel fijn in een vijzel en doe bij het vlees.” In de ingrediëntenlijst zie ik dit niet terugkomen. Wat is de hoeveelheid van deze ingrediënten voor 4 personen?
Ik kijk ernaar uit om het recept te maken.
Groet,
Sander
Hallo Sander,
Bedankt voor je reactie. Ik heb de ingrediëntenlijst aangevuld met de jeneverbessen en de kruidnagels. Soms wordt er weleens iets over het hoofd gezien, sorry daarvoor. Ik wens je alleszins veel succes met het recept.
Smakelijke groeten,
Inge