Ingredients
-
1 norivellen
-
3 eetlepels Japanse rijstazijn
-
7 theelepels fijne suiker
-
2 theelepels zout
-
350 g sushirijst
-
1 vulling naar keuzeBV. Avocado, zalm, komkommer
-
sushimatje
-
wasabi
-
gari
Directions
Morgen is het wereld sushi dag. Dus kon een sushi recept niet achterblijven. Ik was eigenlijk verrast dat er maar één sushi recept op de blog stond. Het was nochtans de populairste workshop, die ik in mijn kookatelier gaf. Zelf sushi maken is helemaal niet moeilijk. Het vergt een beetje handigheid. De rijst moet goed klaargemaakt zijn, want dat is de basis, en de ingrediënten kraakvers. Zeker als je met rauwe vis werkt.
Om zelf rolls, zoals futo-maki (dikke) of hoso-maki (dunne) te maken, heb je een sushi rolmatje nodig. Dat vind je bij de Aziatische en betere supermarkt. Bij Delhaize bijvoorbeeld, daar verkopen ze ook een volledige starters kit. Verder heb je nodig: norivellen (zeewiervellen), sushirijst, su-meshi rijst aangemaakt met azijnmengsel, Japanse sojasaus zoals Kikkoman (die vind ik het lekkerst), gari of opgelegde gember, wasabi en topping of vulling naar keuze. Om sushirollen te vullen kan je repen rauwe vis (zalm, tonijn …), omelet, shi-take, groene asperges, komkommer, avocado etc. Voor handgevormde nigiri te maken heb je dunnen plakjes vis, garnalen, etc. nodig. Dit recept is voor rollen, maar het basisrecept is hetzelfde als voor nigiri.
Vegetariërs kunnen dit recept proberen.
Wil je niets missen? Volg onze kook-, leef- en genietmomenten op Facebook of Instagram. Als je lid wordt van onze Facebookgroep krijg je er nog nuttige tips en interessante links bovenop.
foto © Marta Filipczyk – unsplash
Steps
1
Done
|
De rijst (su-mesi)Was de rijst grondig tot het water helder is. Eigenlijk zou je de rijst een uur moeten laten uitlekken, maar haastige koks mogen dit overslaan. Doe de rijst in een grote kookpot en doe 1,5 keer de hoeveelheid water toe (voor 200 g rijst heb je 250 ml) water nodig. Breng de rijst aan de kook met een deksel op de pot. Zet het vuur na 5 minuten zo laag mogelijk en kook de rijst ca. 10 à 13 minuten of tot het vocht volledig opgeslorpt is. Neem de pot van het vuur en laat afgedekt nog 15 minuten staan. |
2
Done
|
Meng intussen azijn, suiker en zout. Doe de rijst over in een grote kom en sprenkel het azijnmengsel erover. Laat volledig afkoelen. |
3
Done
|
Het rollenLeg het norivel met de ruwe kant naar boven op een sushimat. Verdeel hierover de rijst, laat aan de voorkant 1 cm en aan de achterkant 2 cm onbedekt. Maak een ondiepe geul over de breedte van de rijst en smeer die eventueel in met een mespunt wasabi. Leg er vervolgens de vulling op. Bijvoorbeeld een smalle reep avocado, komkommer en rauwe zalm. |
4
Done
|
|
5
Done
|
Serveer met sojasaus, gari en wasabi. |