Kook, leef, geniet in tijden van Corona
Hoe pak je de boodschappen en het koken aan?
Het normale leven staat op zijn kop. Kook, leef, geniet in tijden van Corona is geen evidente boodschap, maar ook wij proberen zo goed als het kan deze periode door te komen. De titel kook, leef, geniet is trouwens niet willekeurig gekozen. Wij hebben enkele jaren geleden onze persoonlijke medische crisis doorgemaakt toen ik ernstig ziek werd. Ons leven ziet er nu lichtjes anders uit, maar we hebben een nieuwe kans gekregen en maken er elke dag het beste van. Zo ook in tijden van Corona. Gezond blijven en evenwichtig eten is nu aan de orde. Gezonde darmen zorgen nl. voor een goed immuunsysteem.
Hier alvast enkele tips die voor ons werken, wie weet heb jij er ook wat aan.
Boodschappen doen
Zorg voor een voorraad. Dat wil niet zeggen dat je de winkelrekken moet plunderen. Met een weldoordachte voorraad kan je gegarandeerd enkele weken verder. Wees inventief; als je een ingrediënt mist, probeer het dan te vervangen door iets anders. Vb Citroensap in een sausje kan je vervangen door enkele druppels witte wijnazijn. Noedels of tagliatelle, kan je door elkaar vervangen. Honing vervang je door ahornsiroop of omgekeerd, etc.
- Maak een weekmenu op
- Werk met een boodschappenlijst
- Haal houdbare ingrediënten in huis zoals bloem, pasta, rijst, noedels, quinoa, bulgur, peulvruchten, noten, gedroogde vruchten, tomaten en groenten in blik, tomatenpuree, visconserven, broodmix, droge gist, havermout, granola …
- Kies voor langer houdbare groenten en fruit; aardappelen, zoete aardappelen, knolselder, prei, uien, bloemkool, pastinaak, aardperen, wortelen, appels …
- Zorg voor voldoende smaakmakers, zoals specerijen, droge en verse kruiden in potjes, uien, look, bouillonblokjes, sojasaus, ketchup, honing, citroenen …
- Vul je diepvriezer met diepvriesgroenten- en fruit zoals spinazie, erwten, tuinbonen, schorseneren, bosvruchten, frambozen, mango, blauwe bessen …
- Vlees, vis en vleesvervangers kan je eveneens in de diepvriezer bewaren
- Eieren mogen niet ontbreken, evenals yoghurt, (plantaardige) room, melk, kaas …
- Bladerdeeg vind ik ook erg handig om in huis te hebben. In een handomdraai maak je hartig of zoet gebak, zoutjes of soepstengels.
- Gember versterkt je immuunsysteem. De combinatie van hoge concentratie antioxidanten en vitamine C in gember geven het immuunsysteem een flinke boost, het is ook een hulpmiddel bij verkoudheid, het werkt slijmoplossend en verzacht keelpijn.
- Vul je boodschappen verder aan met verse groenten en fruit.
- Natuurlijk moeten we ook aan onze persoonlijke hygiëne en aan onze huisdieren denken.
Handige kooktips
Je hebt je boodschappen gedaan, en nu? Als je op voorhand een weekmenu hebt gemaakt kan je onmiddellijk aan de slag. Anders zal je creatief moeten zijn. Zorg ervoor dat je voldoende evenwichtig en gevarieerd eet. Betrek je kinderen bij het koken en maak er een leuke activiteit van. Geniet van het koken, maar ook van het eten.
- Met eieren kan je heel veel kanten uit; omeletten, pannenkoeken, gekookt, gepocheerd of gebakken, eiersalade, gebakjes, quiches, frittata, tortilla, merengue, pasta carbonara, nasi goreng …
- Soepen zijn handig en makkelijk te maken. Ideaal om resten te verwerken. Romig, gemixt of eerder een maaltijdsoep, gebonden met een roux of een aardappel. Afgewerkt met kleine pasta of rijst, verse kruiden, reepjes omelet, broodcroutons, gemalen kaas… Keuze genoeg.
- Gedroogde peulvruchten laat je best een nachtje weken alvorens ze te verwerken. Maak van linzen of erwten een lekkere soep. Verwerk kikkererwten tot hummus of in een tajine. Maak stoofpotjes met peulvruchten etc.
- Pasta is er in alle vormen en je kunt er echt heel veel mee doen. Pasta met tonijn en (kers)tomaatjes of spekjes, room en spinazie. Penne met ratatouille of lasagne met gegrilde groenten … Je vindt op deze blog en online heel veel inspiratie.
- Onze oude vertrouwde aardappel is nog zo’n veelzijdig ingrediënt. Van frietjes tot puree. Gekookt, gebakken, in stamppotten, tortilla, soesjes, gratin, …
- Ook rijst, quinoa, bulgur, couscous, e.a. zijn dankbare ingrediënten om barre tijden mee door te komen.
- Vis in blik. Tonijn of zalm verwerk je in pastasauzen of tot broodbeleg.
- Groenten en fruit blijven een heel belangrijk onderdeel van een gezonde en evenwichtige maaltijd. Varieer voldoende en maak/eet meer dan één soort.
Hou jezelf en anderen safe en gezond. Blijf in je kot en maak er het beste van!
Wil je niets missen? Volg onze kook-, leef- en genietmomenten op Facebook of Instagram. Als je lid wordt van onze Facebookgroep krijg je er nog nuttige tips en interessante links bovenop.
© Photo by Bruno Kelzer on Unsplash