Ingredients
-
1 bio bloemkool
-
250 g gepelde grijze garnalen
-
4 bio eieren
-
1 scheutje natuurazijn
-
4 porties aardappelpuree
-
1 klontje boter
-
peper en zout
-
olijfolie
-
nootmuskaat
-
Voor de crumble
-
1 handvol gepelde walnoten
-
4 roosjes vd bloemkool
-
5 eetlepels geraspte parmezaan
-
1 mespunt lookpoeder
-
1 mespunt komijnpoeder
Directions
Tegenwoordig eet je steak van bloemkool, knolselder of eender welke groente. Eigenlijk is het niet meer dan een dikke plak die je grilt of bakt alsof het een stuk vlees betreft. De trend komt natuurlijk overwaaien uit de vegan keuken. Zelf ben ik een absolute fan van groenten, ze spelen daarom een prominente rol in mijn gerechten. Guy is nog niet zover, voor hem zijn groenten nog steeds een deel van een gerecht. Hij had dus zijn bedenkingen toen hij bloemkoolsteak op het weekmenu zag staan, maar heeft zijn mening tijdens het eten herzien. “Het is veel beter dan ik had verwacht”, antwoordde hij toen ik vroeg of het lekker was. Bloemkool gaat goed met ei en zeevruchten, de keuze om bij de bloemkoolsteak grijze garnalen, gepocheerd ei en walnoot crumble te serveren was logisch.
Verder gaf ik er een klassieke aardappelpuree bij en gestoofde bloemkoolblad, tenminste de jonge blaadjes die rond de bloemkool zitten. Dat moet je zeker eens proberen.
Voor een vegetarische versie laat je de garnalen weg.
Misschien lust je deze couscous van bloemkool met feta ook wel.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Je vindt ons ook op Pinterest. Voor glutenvrije tips, producten en eetgelegenheden kan je terecht op onze website GlutenVrijLeven! Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De crumbleVerwarm de oven op 180°C Hak de bloemkool voor de crumble in een hakmolen, tot je de structuur van couscous hebt. Dep de bloemkoolcouscous droog en doe in een kom. Hak de walnoten en parmezaan fijn en meng onder de bloemkool, breng op smaak met komijn en lookpoeder. Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en plaats ca. 30 minuten in de oven. Schep regelmatig om en laat niet te bruin worden. |
2
Done
|
Zet de oven lager tot 210°C. Was de bloemkool, dep droog en snijd in 4 plakken van ca. 1,5 cm. Bewaar de lichtgroene blaadjes. Verhit een ingevette grillpan en bak de bloemkoolsteak 4 minuten aan elke kant. Plaats ze in de oven en gaar ze verder in ca. 15 minutenn ze mogen nog beetgaar zijn. Stoof intussen de grog gesneden bloemkoolblaadjes in een beetje boter of olijfolie. Voeg een scheutje water toe en laat ca. 6 minuten onder het deksel garen. Breng op smaak met peper en zout. |
3
Done
|
Pocheer de eieren één voor één in kokend water met een scheutje natuurazijn. Breng het water met de azijn aan de kook, zet het vuur wat lager. Breek telkens één per één de eieren in een kopje. Maak met een houten lepel een kolk in het water en laat het eitje er voorzichtig inglijden. Het eiwit stolt na ca. 1,5 à 2 minuten. Schep het voorzichtig uit het water met een schuimspaan en herhaal. |
4
Done
|
Schik de bloemkoolsteaks met de puree en de gestoofde bloemkoolblaadjes op 4 borden, werk af met de garnalen, de crumble en de eitjes. |