Ingredients
-
2 parelhoenfilets met vel
-
2 schijven (steaks) van ca. 2 cm bloemkool
-
1 eetlepel gehakte amandelen
-
1 eetlepel gehakte hazelnoten
-
1/2 theelepel komijnpoeder
-
1/2 theelepel paprikapoeder
-
1 theelepel lookpoeder
-
1,5 eetlepel edelgist (gistvlokken)
-
olijfolie
-
boter
-
1 sjalot
-
100 ml kippenbouillon
-
50 ml room
-
peper en zout
-
2 bio eieren
-
1 scheutje natuurazijn
-
2 porties aardappelpuree
Directions
Omdat ik voor 80 à 85 % vegetarisch eet, vertrek ik altijd vanuit groenten om een gerecht samen te stellen. Voor Guy doe ik er dan gewoon een stukje vlees bij., maar als hij kookt moet ik de groenten soms met een vergrootglas zoeken 😉 Sorry liefje 🙂 Voor deze parelhoen met bloemkoolsteak en gepocheerd ei vertrok ik dus vanuit de bloemkoolsteak.
De bloemkoolsteak kreeg een korstje van o.a. hazelnoten, amandelen, gistvlokken, komijn. Ik stoofde ook de zachte stelen en bladeren van de bloemkool, die gooi je normaal weg maar dat is zonde. Verder serveerde ik er een klassieke aardappelpuree bij en natuurlijk het gepocheerd ei. (Hoe je een ei pocheert, lees je hier) De jus werd gemaakt op basis van zelfgemaakte kippenbouillon. Voor een volledige vegetarische versie, laat je dus de parelhoen weg. Geef dan ook best een grotere portie.
Graag een variant met grijze garnalen? Kijk dan hier.
De mooie placemats en servetten vond ik bij BGA, een leuke online shop met Scandinavische interieurspullen.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? Of wanneer je een tip voor ons hebt. We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 210°C. Snij 2 mooie plakken van de bloemkool. Meng de gehakte amandelen en hazelnoten, edelgist, paprika-, look- en komijnpoeder, een flinke draai peper en een theelepel zout. Het mengsel mag niet te grof zijn, hak het anders fijner in een hakmolen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de bloemkoolsteaks. Wrijf ze in met olijfolie en verdeel het notenmengsel er royaal over. Plaats onderaan in de voorverwarmde oven en bak ca. 20 minuten. Controleer regelmatig of het notenmengsel niet te snel bruint, dek het anders de eerste 10 à 15 minuten af. Is je bloemkoolsteak nog niet gaar genoeg, zet hem dan nog wat langer in de oven. Wij houden wel van beetgaar. |
2
Done
|
Stoof de gewassen en grof gesneden bloemkoolbladen in wat boter aan. Breng op smaak met peper en zout. Bak het vlees met de velkant naar beneden in boter of margarine. Breng op smaak met peper en zout. Van zodra het vel krokant en mooi is, draai je het om bak je het verder tot de parelhoen gaar is (niet laten uitdrogen!), leg er nu de ongepelde en gehalveerde sjalot bij. Haal het vlees uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie. Verwijder de sjalot en blus de pan met kippenbouillon. Laat inkoken en voeg dan de room toe, laat nogmaals inkoken tot sausdikte en breng op smaak met peper en zout. Pocheer de eitjes één voor één (instructies, zie link in intro). |
3
Done
|
Verdeel de aardappelpuree, de steak en gestoofde bloemkoolstelen op verwarmde borden. Schik het vlees erbij en werk af met de gepocheerde eitjes en saus. |