Ingredients
-
2 kippenbouten
-
3 eetlepels geraspte parmezaan
-
3 takjes citroentijmof gewone
-
2 takjes + voor de afwerking oregano
-
1/2 gepekelde citroen
-
300 g krieltjes
-
sap van 1 citroen
-
1 teentje knoflook
-
1 kleine rode ui
-
150 ml kippenbouillon
-
olijfolie
-
peper en zout
-
Voor het slaatje
-
2 handjes vol rucola
-
6 verse vijgen
-
1/3 granaatappel
-
1/2 koffielepel Dijonmosterd
-
2 eetlepels granaatappelsiroop
-
5 eetlepels olijfolie extra vergine
-
peper en zout
Directions
Zou er nog een mooie nazomer komen of vloeit de kwakkelzomer naadloos in de herfst? Het wordt afwachten. Hoe ook de herfst en de lente zijn mijn favoriete seizoenen, ook wat de keuken betreft. Al moet ik zeggen dat ik de laatste jaren ook de lichte zomerkeuken heb weten te appreciëren. Mediterrane invloeden zijn nooit veraf, zoals bij deze kip met parmezaankorstje en krieltjes uit de oven. Lekker op smaak gebracht met citroen, look en oregano. Daarbij komt een heerlijk rucolaslaatje met vijgen en granaatappelpitjes. Een lekker gerecht om de zomervakantie mee af te sluiten.
Tip: In het slaatje zitten granaatappelpitjes, maar in de dressing ook granaatappelsiroop. Die koop je in Noord-Afrikaanse voedingswinkels of bij de betere supermarkt zoals AH en Delhaize, daar vind je ook de gepekelde of gekonfijte citroenen. Je kunt de parmezaan eventueel vervangen door geraspte halloumi.
Misschien lust je deze citroenkip met knolgroenten ook wel.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Je vindt ons ook op Pinterest. Voor glutenvrije tips, producten en eetgelegenheden kan je terecht op onze website GlutenVrijLeven! Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de krieltjes, halveer ze en leg ze in een ovenschaal. Pel en rasp de knoflook. Doe samen met de gedroogde oregano, peper, zout, het citroensap en de kippenbouillon bij de aardappelen. Dek af met aluminiumfolie en gaar 30 minuten in de oven. Verwijder na 10 minuten de folie. Pel de ui en snijd in halve ringen. |
2
Done
|
Verwijder het vruchtvlees en de pitjes van de gepekelde citroen en snij de schil fijn. Haal de blaadjes van de tijm en hak samen met de oregano fijn. Meng alles met de parmezaan en enkele druppels olijfolie in een kommetje. Trek voorzichtig het vel los van de kippenbouten en verdeel hieronder het parmezaanmengesl. Leg de kip en de ui in een ovenschaal, besprenkel ruim met olijfolie, peper en een beetje zout en gaar 30 - 35 minuten mee in de oven tot de kip gaar is. Serveer de kip en aardappelen met de salade hieronder. |
3
Done
|
Het slaatjeWas de rucola, laat goed uitlekken. Spoel de vijgen, snij in kwartjes. Roer de granaatappelsiroop, olie en mosterd tot een dressing. Kruid met peper en zout en eventueel een beetje honing. Schik de rucola, vijgen in kommetjes, werk af met de granaatappelpitjes en druppel er de dressing over. Meng de dressing met de rucola en de vijgen. |