Ingredients
-
500 g uien
-
1 opgehoopte eetlepel bloem
-
1 liter runderbouillonvoor vegetarische soep, vervangen door groentebouillon
-
1 scheut rode wijn
-
2 blaadjes laurier
-
enkele takjes tijm
-
peper en zout
-
2 eetlepels ongezouten boter
Directions
Vanavond organiseren we met de buren een nieuwjaarsreceptie voor de straat. We hadden gehoopt op winters vriesweer en het liefst ook nog een sneeuwtapijt, zodat we met z’n allen gezellig rond de vuurkorven en met een jenever in de hand konden toosten op het nieuwe jaar. Noodgedwongen zullen we moeten schuilen onder het ruime overdekte terras van de buren. De sfeer zal er niet minder om zijn, want het is vooral de harde kern (lees: de fuifbeesten) die aanwezig zullen zijn. Er zal menig één naar huis waggelen en i.p.v. opwarmertje zal mijn Franse uiensoep dienen als opkikkertje.
Steps
1
Done
|
Snijd de gepelde uien in heel fijne halve ringen. Smelt de boter in een kookpot en bak de ui hierin glazig. Strooi de bloem erover en roer tot die zich vermengt met de uien. Gier hier een scheutje rode wijn en de bouillon over. Doe de laurier en de tijm erbij en breng de soep aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat nog een half uurtje verder koken. Haal de laurier en tijm eruit en breng op smaak met royaal wat peper en eventueel zout. |
2
Done
|
Normaal serveer je Franse uiensoep met geroosterd stokbrood dat je in de soep legt, daarover strooi je dan ruim geraspte Gruyère en vervolgens gaan de soepkommen even onder de grill, zodat de kaas lekker gegratineerd is. Dat kunnen wij natuurlijk vanavond niet en daarom heb in halve sneetjes stokbrood geroosterd in de oven en daarna gegratineerd met kaas, zodat je een soort van kaascroutons krijgt. |