Ingredients
-
De kip
-
4 kippenboutfilets
-
2 eetlepels maïzena
-
4 eetlepels lichte sojasaus
-
1/2 eetlepel geroosterde sesamolie
-
1 koffielepel lookpoeder
-
2 eetlepels ahornsiroop
-
1 koffielepel gemberpoeder
-
een snuifje chilipoeder
-
een theelepel zout
-
1 eiwit
-
4 - 6 eetlepels panko of (glutenvrij) paneermeel
-
1 eetlepel sesamzaad
-
olie om te bakken
-
De saus & de groenten
-
1 ui
-
2 wortelen
-
50 g sluimererwten
-
50 g edamame
-
1 lente-ui
-
1 blikje gesneden bamboescheuten
-
6 eetlepels zoete chilisausloempiasaus
-
2 eetlepels lichte sojasaus
-
1 eetlepel ketjap maniszoete sojasaus
-
ca. 2 cm gemberwortel (vers)
-
1 teen knoflook
-
1/2 eetlepel geroosterde sesamolie
-
neutrale bakolie
-
2 porties gestoomde rijst
Directions
Ik noem deze krokante kip met zoetzure saus de gezondere versie van Ku Lo Kai. In tegenstelling tot de gefrituurde kipballetjes bij de doorsnee Chinees, zijn deze lichtjes gepaneerd en in olie gebakken. Het recept kwam eigenlijk toevallig tot stand. Op ons weekmenu had ik nl. wok met kip genoteerd. Dat kon dus nog alle kanten uitgaan. Die woensdag had ik zin in zoetzure saus i.p.v. oestersaus, die ik anders graag verwerk in wokrecepten. Over de groenten had ik blijkbaar ook niet echt goed nagedacht, in de moestuin stond nl. weinig bruikbaars. Er zat niets anders op dan wat restjes uit de koelkast op te diepen, wortel, lente-ui en sluimererwten. In diepvriezer lagen nog edamame (sojaboontjes) en in de voorraadkast vond ik nog een blik bamboescheuten, daar zou ik het mee doen. Een paprika zou ook heel lekker in geweest zijn, maar het was roeien met de riemen die ik had. M.a.w. je kunt een beetje spelen met de ingrediënten.
Ik gebruik vaak kippenboutfilets, omdat het vlees meer smaak heeft dan kipfilet en ook niet zo snel uitdroogt. Ook voor satés is dit vlees veel beter. Een tip van een bevriende poelier.
Voor een glutenvrije versie vervang je de panko door glutenvrij paneermeel.
Misschien lust je deze kippenblokjes met pikante zoetzure saus ook wel of toch liever wok met kip, groenten en pinda’s? Kijk dan hier.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Je vindt ons ook op Pinterest.
Steps
1
Done
|
De kipSnij de kip in grove blokjes, verwijder eventueel overtollig vet. Meng maïzena, gember- en lookpoeder, lichte sojasaus, ahornsiroop, sesamolie, chilipoeder en een snuifje zout in een ruime kom door elkaar. Wentel hier de kipblokjes in en laat ca. 15 minuten staan. |
2
Done
|
Doe het eiwit in een diep bord en de panko of (glutenvij) paneermeel met het sesamzaad in een ander. Haal de kipblokjes eerst door het losgeklopte eiwit en vervolgens door het panko-sesammengsel. Verhit ruim wat olie in een braadpan en bak de kip goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier voordat je serveert. |
3
Done
|
De saus & de groentenSnij de gepelde ui in halve maantjes. Rasp de knoflook en gember. Snij de geschraapte wortelen in plakjes. Ontdooi de edamame en giet de bamboescheuten door een zeef. Maak de sluimererwten schoon en snijd in stukjes. |
4
Done
|
Verhit een scheutje olie in de wok. Roerbak de ui enkele minuten, voeg gember en look toe, vervolgens de wortel en roerbak weer 2 minuten. Voeg nu de sluimererwten en op het einde de bamboescheuten toe. Roer er nu de de sojasaus, zoete chilisaus en ketjap onder en een scheutje water. Breng aan de kook en neem van het vuur. |
5
Done
|
Verdeel de groenten met de saus over kommen of borden, schik de kip erover en werk af met gesneden lente-ui. |