Ingredients
-
1/2 flespompoen (butternut)
-
150 g spruiten
-
12 zilveruitjes
-
2 witlof
-
1 eetlepel berghoningmag ook andere honing zijn, maar berghoning heeft een specifieke smaak
-
1 scheutje groentebouillon
-
1 klontje margarine of boter
-
peper en zout
-
nootmuskaat
-
1 takje rozemarijn
-
1 takje gedroogde tijm
-
olijfolie
-
2 - 3 lente-ui
-
De Risotto van granen
-
3 kopjes Mix van 5 granen (Delhaize)Er zijn nog andere merken die granenmixen verkopen
-
6 kopjes groentebouillon
-
1 sjalot
-
8 bruine champignons
-
1 eetlepel margarine of boter
-
4 eetlepels geraspte parmezaan
Directions
Ik geniet altijd enorm van eten, maar laatst kon ik niet genoeg krijgen van dit vegetarische stoofpotje met herfstgroenten en risotto van 5 granen. Zoals vaak kwam het tot stand door restjes te verwerken want ik maak nl. zelden één soort groenten klaar waardoor er altijd nog wel wat overschot is. Nu waren dat een stukje flespompoen (butternut), een witlofstruikje en spruitjes. Bij de groenten deed ik nog enkele zilveruitjes, tijm en rozemarijn.
Als bijgerecht serveerde ik bij dit stoofpotje van herfstgroenten een risotto van 5 granen, een mix van basmatirijst, wilde rijst, quinoa, boekweit en gierst die ik laatst bij Delhaize kocht. De vorige keer maakte ik risotto van spelt, ook wel farrotto genoemd (spelt heet in het Italiaans farro). Spelt is op zich nogal hard, dus na het koken erg al dente.
Voor Guy kwam er nog een gegrild biefstukje bij, iets dat hier max 2 keer per jaar op tafel komt.
Liefhebber van spruiten en pompoen? Probeer deze spruiten, pompoen en krieltjes ook eens.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De Risotto van granenSnijd de sjalot fijn en fruit hem in een beetje olijfolie. Voeg de schoongemaakte en gesneden champignons toe. Bak ca. 2 minuten en doe de granen erbij. Roer goed om en giet de warme bouillon erbij. Plaats een deksel op de pot en laat ca. 15 - 20 minuten op een zacht vuurtje koken tot alle vocht is opgenomen. Neem van het vuur, breng op smaak met peper en zout. Roer de parmezaan en boter of margarine eronder en laat 5 minuten afgedekt staan. |
2
Done
|
Het stoofpotjePel de zilveruitjes, maak de spruiten schoon. Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd vervolgens in blokjes. Snijd het witlof grof. Stoof de groenten aan in een beetje olijfolie. Giet er een scheut bouillon bij en de honing. Voeg de naaldjes van de rozemarijn en de tijm toe. Laat onder het deksel op een zacht vuurtje garen (tot de groenten bijtgaar zijn). Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en roer en een klontje boter of margarine onder. Werk af met fijngesneden lente-ui. |
3
Done
|
Serveer de risotto met het stoofpotje. |