Ingredients
-
4 porties nasi goreng
-
4 eieren
-
kroepoek
-
krokant gebakken uitjes (kant- en-klaar)
-
zonnebloemolie
-
1 handjevol sojascheuten
-
1-2 rode chilipeper
-
De saté
-
750g kippenboutfilets
-
ca. 4 cm gemberwortel (vers)
-
4 teentjes knoflook
-
2 eetlepels lichte sojasaus
-
4 eetlepels ketjap manis
-
1/2 limoen
-
kokosbloesemsuiker (of rietsuiker)te koop in beter supermarkt of natuurwinkel
-
satéprikkers
-
De atjar
-
1 komkommer
-
1 sjalot
-
50 ml rijstazijn (of witte wijnazijn)
-
2 eetlepels bloemsuiker
-
1 snuifje zout
-
De pindasaus
-
1 scheutje zonnebloemolie
-
200 g Pindakaas zonder stukjes
-
3 teentjes knoflook
-
1,5 theelepel kokosbloesemsuiker (of rietsuiker)
-
2 eetlepels ketjap manis
-
6 kaffir lime blaadjes (limoenblaadjes)Te koop in Aziatische supermarkt
-
200 ml lauw water
-
1,5 eetlepel tamarinde waterMeng de pasta, die te koop is in Aziatische winkels met water en gebruik dit
Directions
“Maak nog eens een Balinese rijstschotel,” zei Guy. Goh, had ik die dan ooit gemaakt? Ik maak regelmatig nasi goreng, die ik dan afwerk met een gebakken eitje, gefruite uitjes en soms kroepoek, maar ik kon me niet herinneren dat ik een echte Balinese rijstschotel had gemaakt. Nochtans stond dat een jaar geleden op ons weekmenu. Ja, wij maken elke week een weekmenu en Guy archiveert die dan, als bron voor inspiratie. Dus gebruikte ik mijn basisrecept voor nasi goreng, maar maakte ook nog kipsatés (saté ayam), pindasaus en atjar ketimoen (zoetzure komkommer). Het kwam in de buurt van de rijstschotel die we jaren geleden in Bali aten en het bracht vooral een hoop mooie herinneringen met zich mee aan onze reis naar Java en Bali.
Houd er rekening mee dat je de kip minstens een uur marineert. Recepten voor de nasi goreng vind je elders op deze blog, zie de links in de intro.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De satésSnijd de kip in niet te dikke, lange repen. Rasp de knoflook en gember en meng dit met het sap van een halve limoen. Voeg de overige ingrediënten toe en roer tot een marinade. Laat de kippenrepen hier minstens een uur in marineren. Rijg de kip aan satéprikkers en grill ze in een ingevette grillpan of op een barbecue. |
2
Done
|
De atjarHalveer de komkommer, schraap de zaden eruit en snijd deze in grove stukjes. Snijd de sjalot in partjes. Doe beiden in een kommetje. Verwarm de azijn, suiker en 2 eetlepels water en giet dit over de komkommer en sjalot. Laat afkoelen. |
3
Done
|
De nasi gorengBereid de nasi goreng volgens een van onze recepten, die je elders op de blog vindt. |
4
Done
|
De satésausVerwarm de olie in een steelpannetje en fruit hierin de geraspte knoflook. Voeg het water toe en roer goed. Snijd de kaffir limeblaadjes grof en doe ze samen met de overige ingrediënten bij de pindasaus. Doe alles in een blender en blend tot een gladde saus. Zeef de saus eventueel. De saus kan door het opwarmen wat indikken, voeg dan wat extra water toe. Breng op smaak met een snufje zout. |
5
Done
|
AfwerkingBak vier spiegeleitjes in zonnebloemolie. Schep de nasi goreng op de borden, leg de eitjes en de satés erbij. Werk af met pindasaus, atjar, kroepoek, spiegeleitjes en sojascheuten. |