Ingredients
-
De lox of ‘zalm’
-
4 dikke wortels
-
440 ml groentebouillon
-
witte misoLima
-
3 afgestreken eetlepels gerookt paprikapoeder
-
1 norivel
-
2 eetlepels ahornsiroop
-
zeezout
-
1 citroen
-
Het overige
-
3 sneetjes (glutenvrij) roggebrood
-
3 eetlepels (Lactosevrije) roomkaas
-
1 theelepel mierikswortelcrème
-
1 eetlepel kappertjes op azijn
-
1/2 citroen
-
Enkele takjes verse dille
Directions
[avatar user=”inge” /]
Je las in de vorige post al dat ik bij de mocktail van gember, limoen en citroengras toastjes van roggebrood serveerde met vegan zalm of ‘lox’. Ik had er nog nooit van gehoord tot ik laatst het recept in de Sjiek (weekendbijlage Belang van Limburg) zag staan. Het zag er geweldig uit en ik wou het onmiddellijk uitproberen. Op het eerste zicht zie je geen verschil met echte gerookte zalm. De smaak is lekker rokerig, maar natuurlijk niet zo ‘vissig’ als zalm. Dit hapje kon zowel de vegetariërs als de flexitariërs bekoren.
Het originele recept voor dit vegan hapje met ‘lox’, roomkaas en kappertjes komt uit het boek Vegan Party van Gaz Oakley, maar op Pinterest kwam ik allerlei varianten tegen waar ‘liquid smoke’ werd gebruikt voor de rooksmaak. Dit recept is met gerookt paprikapoeder, dat is veel makkelijker te vinden. Gelukkig had ik alles in huis om eraan te beginnen, want de wortelslierten moeten minstens een dag marineren.
Het hapje werd uiteindelijk ook gluten- en lactosevrij. Ik vond lekker roggebrood van Biona Organic bij de locale Carrefour Market en lactosevrije roomkaas ‘creamy’ van Violife, te koop bij Delhaize en Albert Heijn.
Toch liever echte zalm? Vervang de lox dan door lax ? of probeer één van onze andere hapjes.
Wil je niets missen? Volg onze kook-, leef- en genietmomenten op Facebook of Instagram. Als je lid wordt van onze Facebookgroep krijg je er nog nuttige tips en interessante links bovenop.
Steps
1
Done
|
De lox ‘zalm’Breng in een kookpot alle ingrediënten voor de zalm, behalve de wortels, aan de kook. De nori kan je in kleinere stukken knippen. Schraap intussen de wortels en snij ze met behulp van een dunschiller of kaasschaaf in dunne lange slierten. Doe de wortelslierten in een afsluitbare bokaal en giet hierover de warme marinade. Laat afkoelen en plaats minstens voor 1 dag in de koelkast. Je kan dit mengsel tot max. 7 dagen bewaren. |
2
Done
|
De toastjesSnij cirkels uit het roggebrood en grill die kort in een grillpan of onder de ovengrill. Meng de roomkaas met de mierikswortel en besmeer hiermee de afgekoelde toastjes. Beleg elk toastje met een plakje uitgelekte ‘zalm’ of lox. Om de glans van gerookte zalm te evenaren kan je de plakjes met wat olijfolie insmeren. Druppel een beetje citroensap over de ‘zalm’ en werk verder af met kappertjes en dille. |