Ingredients
-
250 g risottorijst
-
1 klontje margarine of boter
-
10 groene asperges
-
100 g (diepvries)erwtjes
-
5 lente-ui
-
800 ml kippen- of groentebouillon
-
4 eetlepels geraspte parmezaan
-
12 coquilles (mag diepgevroren zijn)
-
olijfolie
-
peper en zout
-
parmezaanschilfers
-
rucola
Directions
Maak jij weleens risotto? Durf je er niet aan te beginnen? Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk. Deze aspergerisotto met doperwten en gegrilde coquilles maak je in minder dan 25 minuten.
Eén keer je het principe beet hebt, kun je eindeloos variëren. Ik maak nog vaak risotto op de klassieke manier, d.w.z. onder regelmatig roeren, omdat ik hem dan smeuïger vind. Op deze modernere manier kook je de rijst met de vloeistof onder een deksel. Veel gemakkelijker natuurlijk.
Ik heb voor deze aspergerisotto met doperwten en coquilles groene asperges gebruikt, maar met witte lukt het ook. Groene asperges ogen wel mooier. Paddenstoelen of champignons zijn ook heel lekker in risotto. In Italië gebruikt men trouwens allerlei groenten zoals radicchio, courgette, tomaten … Ook de coquilles kan je vervangen door een stukje gebakken zalm of andere vis, scampi of langoustines.
Je kunt deze risotto ook als voorgerecht of als hapje serveren.
Probeer deze risotto met eekhoorntjesbrood ook eens uit, mijn favoriet.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Was de asperges, snij het vezelige onderste deel weg en Snij de kopje van de asperges tot zo’ 5 cm af. Bewaar 8 stuks, snij de andere met de rest van de asperges in stukken van ca. 2,5 cm. Maak de lente-uien schoon, verwijder de worteltjes en de minder frisse delen van het groene gedeelte. Snij de lente-uien ook in stukken van ca. 2,5 cm. Breng de bouillon aan de kook. |
2
Done
|
Dompel de 8 aspergepunten 3 minuten in de bouillon. Schep ze eruit en spoel ze met koud water om het kookproces te stoppen. Stoof in een andere kookpot de lente-ui en aspergestukjes aan. Voeg de de rijst toe en ‘roerbak’ tot de rijstkorrels glazig zien. Voeg de bouillon toe, plaats een deksel op de pot en zet het vuur lager. Laat 10 minuten op zacht vuur garen en roer af en toe om. Voeg de laatste 5 minuten de erwten toe. Neem van het vuur en roer er een klontje boter en de geraspte parmezaan toe. Laat 5 minuten rusten en breng op smaak met peper en eventueel zout. |
3
Done
|
Verhit een grillpan. Wrijf de coquilles in met een beetje olijfolie. Bestrooi ze met peper en zout en grill ze 2 minuten aan één kant, draai ze om, zet het vuur uit en haal ze na 2 minuten uit de pan. |
4
Done
|
Verdeel de risotto over de borden en werk af met de aspergepunten (warm die eventueel op door er kokend water over te gieten), de coquilles en de rucola. Druppel er eventueel een beetje olijfolie over. |