Ingredients
-
10 groene asperges
-
16 - 20 half gedroogde tomatenrecept zie link intro
-
2 bollen burrata
-
1/3 courgette
-
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
-
4 plakjes Parmahamof andere
-
olijfolie extra vergine
-
balsamico azijn
-
ca. 12 - 16 basilicumblaadjes
-
peper en zout
Directions
Laatst hadden we twee weekenden op rij gasten, m.a.w. we hebben toen weer overdreven veel in de keuken gestaan. Ondanks dat we dat heel graag doen, hebben we de afgelopen lange weekenden vooral genoten van uitstapjes, theater, tuinieren, een etentje hier en daar, wat bloggen, een lange wandeling met vrienden in Hageland met aansluitend een picknick vol streekproducten enz. Gelukkig vond ik nog een gaatje om enkele recepten uit te schrijven. Bijvoorbeeld deze gegrilde groene asperges met burrata en chips van parmaham, gekonfijte tomaatjes, courgette, pijnboompitten en balsamico. Een heel eenvoudig gerecht met een Italiaans tintje. Je kunt het makkelijk voorbereiden en vlak voor het serveren even in de oven opwarmen. Het is geen warm voorgerecht, maar eerder een lauwe salade. Voor een vegetarische versie laat je de ham weg, voor een krokante toets kan je dan bijvoorbeeld croutons of een sneetje geroosterd stokbrood gebruiken.
Hoe je tomaten droogt/konfijt, lees je hier.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Chips van parmahamDit is de makkelijkste manier om parma- of andere ham te drogen. Leg 1 velletje keukenrol op een bord. Verdeel 1 à 2 plakjes ham over het vel keukenrol. Leg er een 2de velletje bovenop en zet het bord een minuut tot anderhalve minuut in de microgolfoven op 950 watt. De ham wordt heel krokant. Breek vervolgens voorzichtig in twee of meerdere stukken. |
2
Done
|
De groentenSnij de vezelige uiteinden van de asperges weg en verwijder eventueel de 'schubben'. Snij de courgette in dunne plakjes van ca. 3 - 4 mm. Verhit een ingevette grillpan en grill de courgetteplakjes tot er grillstreepjes verschijnen, doe ze over op een bakplaat. Je kunt dit samen bij de tomaten doen, dus 8 minuten voor het einde. Grill nu de asperges gedurende enkele minuten, en schep regelmatig om. Leg ze bij de courgetteplakjes en plaats ca. 8 minuten in een voorverwarmde oven van 160°C. |
3
Done
|
AfwerkingSchik de asperges, gekonfijte tomaten en courgetteplakjes over de borden. Druppel er wat olijfolie extra vergine van goede kwaliteit over, alsook de balsamico. Strooi de pijnboompitten erover. Verdeel de burata in twee en leg een halve op de asperges. Bestrooi het gerecht met een beetje grof zout of fleur de sel en met enkele draaien van de pepermolen. Werk af met basilicumblaadjes en chips van parmaham. |