Ingredients
-
200 g sobanoedels
-
2 rijpe avocado
-
1 cm gemberfijngesneden
-
tamari (sojasaus)
-
1 teen lookgesnipperd
-
1/2 limoen
-
sesamzaad
-
enkele muntblaadjes
-
een bosje koriander (vers)
-
enkele sprieten bieslook
-
koolzaadolie
-
10 langoustinesgepeld
-
vershoudfolie
-
sushimatje
Directions
Een tijdje geleden werden we uitgenodigd door vrienden om te gaan eten bij Cuchara in Lommel. Het restaurant had in de pers twee weken op rij goede kritieken gekregen en dat was een goede reden om het eens zelf te gaan beoordelen.
Ik kan nu al zeggen dat die kritieken, meer dan terecht waren. Zelden heb ik zo goed gegeten van begin tot einde. De jonge chef Jan Tournier weet creatief om te gaan met smaken en technieken en elke hap resulteert in een smaakexplosie. Soms letterlijk, want hij gebruikt ook moleculaire technieken, zonder dat deze te overheersend zijn. Zijn keuken is een mooie mix. Bovendien werkt hij met een wisselend maandmenu met vijf gerechten, waaruit je kunt kiezen, zodat hetgeen je krijgt tot in de puntjes is uitgewerkt.
Ik durf dit restaurant nu al de ontdekking van het jaar te noemen.
Wat deze inleiding met het gerecht van vandaag te maken heeft? Wel, ik haalde de spreekwoordelijke mosterd bij Cuchara. Het voorgerechtje dat ik bij hen at maakte zoveel indruk, dat ik er zelf een vereenvoudigde versie van gemaakt heb. Deze cannelloni van sobanoedels en avocado was qua smakenexplosie heel wat minder dan het originele, maar mijn gasten vonden het gisteren toch wel zeer lekker.
Steps
1
Done
|
Kook de noedels bijtgaar. Meng de tamari, look, gember en limoen en verwarm dit in een steelpannetje. Laat enkele minuten op een zacht vuurtje koken. Giet daarna door een zeef en doe de marinade bij de uitgelekte noedels. Voeg enkele blaadjes fijngehakte munt, koriander en bieslook bij de noedels en strooi er sesamzaadjes over. Meng het geheel en plaats voor enkele uren in de koelkast, zodat alle smaken vermengen. Blancheer de rest van de koriander, giet af en mix met een flinke scheut koolzaadolie tot een groene olie bekomen is, giet door een zeefje en breng op smaak met peper en zout. |
2
Done
|
Bekleed een sushimatje met een stukje huishoudfolie. Snijd de avocado met schil in hele fijne plakjes met behulp van V-schijf of mandoline. Verwijder de schil voorzichtig en bekleed 1/3 van de folie met overlappende plakjes avocado. Leg zoals bij sushi daarop een laagje noedels. Zorg er wel voor dat ze mooi recht liggen. Rol dan heel voorzichtig op tot een rol ontstaat. Plaats in de koelkast tot gebruik. Snijd voor het opdienen de rol met folie in stukken, verwijder voorzichtig de folie en schik op de borden. Stoom de langoustines 1 minuut in de stoomoven op 120° of heel kort in een stoompan. Verdeel over de borden en werk af met wat korianderolie. |