Ingredients
-
2 vierkante vellen uit de diepvries bladerdeeg
-
1 bakje aardbeien
-
2 eetlepels bloemsuiker
-
200gr mascarpone
-
200ml room 35%
-
1 eidooier
-
1 eetlepel volle melk
-
bakpapier
-
1 wegwerp spuitzakken
Directions
Dit dessert van aardbeien, bladerdeeg en een crème van mascarponeroom is een heerlijk en feestelijk nagerecht waar je het ogenblik zelf maar weinig tijd hoeft in te steken, want je kunt bijna alles op voorhand bereiden. De mascarponeroom kun je al 1 dag op voorhand klaarmaken en bewaren in de koelkast. Het bladerdeeg bak je ook een dag op voorhand en na het afkoelen bewaar je het in een luchtdichte koekjestrommel of doos. Enkel de aardbeien dien je a la minute te halveren of in vier te snijden. Eventueel enkele uren op voorhand, bewaren ze dan in de koelkast in een afgedekt schaaltje.
Je kunt dit dessert van aardbeien, bladerdeeg en een crème van mascarponeroom een extra toets geven door de aardbeien op voorhand te marineren in een kwaliteitsvolle balsamicoazijn of de azijn tot siroop te laten inkoken om het gerecht af te werken. Aardbeien en basilicum zijn trouwens ook een geweldig duo, versnipper eventueel wat basilicum over de aardbeien. Je kunt de balsamico en basilicum perfect combineren. De keuze is aan jou.
Voor een glutenvrij dessert, gebruik je glutenvrij bladerdeeg vb. van Schär of biobleud.
Dit suikervrij dessert met citroenmascarpone en blauwe bessen is ook een topper voor de feestdagen.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven op 220°C. Neem 2 vellen bladerdeeg uit de diepvries. (Glutenvrij bladerdeeg kun je hier ook voor gebruiken). Wanneer ze ongeveer voor de helft ontdooid zijn, snij je elk vel in de helft. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg hierop de 4 vellen bladerdeeg. Klop de eidooier even los en voeg de melk toe. Klop nog even verder dat alles goed gemengd is. Smeer dit mengsel nu over de bladerdeegvellen met een borsteltje. Zet in de oven voor ongeveer een kwartiertje. Als het bladerdeeg begint te kleuren, kun je zelf bepalen hoe licht of donker je het bladerdeeg wil hebben. Let op: bladerdeeg heeft een hete temperatuur nodig om krokant te worden. Hou deze temperatuur van 220°C dus zeker aan... |
2
Done
|
Ondertussen neem je 2 maatbekers. In de ene doe je de mascarpone en in de andere de room. Mix de mascarpone even los. Mix daarna de room half stijf. Voeg de room nu bij de mascarpone en meng ze goed samen. Vul hiermee een spuitzak. Ik gebruikte een gekarteld spuitmondje om een mooier effect te verkrijgen. Laat rusten in de koelkast. |
3
Done
|
Was de aardbeien en snij de kroontjes er af. Snij elke aardbei in kleine stukjes. |
4
Done
|
Leg op een bord de gesneden aardbeien in een rechthoekige vorm. (Zorg dat deze vorm dezelfde afmetingen heeft als je bladerdeeg) Spuit nu enkele toefjes mascarponeroom op de aardbeien. Leg het bladerdeeg boven op de mascarponeroom en bestrooi er tenslotte wat bloemsuiker over met behulp van een zeefje. Smakelijk! (Tip: je kunt hier het beste een zoete dessertwijn bij drinken...) |