Ingredients
-
De piepkuikens
-
6 piepkuikens
-
1 teen knoflook
-
1 middelgrote ui
-
500 g paddenstoelen mix
-
200 g gekookte kastanjesgekookt te koop in supermarkt
-
2 dikke sneden stokbrood of ciabatta
-
25 g gedroogd eekhoorntjesbrood
-
1 citroen
-
peper en zout
-
De groenten
-
1 bussel wortelen
-
1 bussel raapjes
-
1200 g krielaardappelen
-
3 tenen knoflook
-
olijfolie extra vergine
-
fleur de sel
-
zwarte peper
-
4 takjes tijm
-
De dragonsaus
-
600 ml blanke kippenfond
-
3 eetlepels dragonazijn
-
200 ml room
-
1 theelepel sausbinder (licht)
-
6 takjes dragon
Directions
We hebben van eind oktober tot nu, begin december, bijna 50 gasten over de vloer gehad tijdens een langgerekte housewarming. In juli zijn we namelijk verhuisd naar een nieuwe woning aan de rand van de stad. Voorheen woonden we ‘op den buiten’ — of eigenlijk in een gezellige woonwijk aan de rand van een dorp — in een huis dat veel te groot werd voor ons tweeën. Dit is dus een nieuwe start: een compacter huis en een rustiger leven, zonder die enorme tuin van bijna 25 are.
We leven nu misschien minder in eenheid met de natuur, maar op wandelafstand van een stadscentrum wonen heeft ook zijn voordelen. Maar ik dwaal af… Die bijna 50 gasten kregen allemaal iets te eten, de ene groep uitgebreider dan de andere. Dat lag niet aan hoeveel we ze waarderen, maar eerder aan de groepsgrootte.
Afgelopen zaterdag sloten we deze reeks gezellige bezoekjes af met zes vrienden. We hadden zin om nog eens uitgebreid te koken, zonder dat het een kookmarathon zou worden. Vroeger stond ik gerust twee dagen in de keuken, maar een burn-out leerde me gas terug te nemen. Nu kies ik vaker voor gerechten die eenvoud en smaak combineren, zoals dit: gevuld piepkuiken in de oven met groenten en dragonsaus.
Je vult de piepkuikens en legt ze samen met krielaardappelen en groenten — denk aan wortels en raapjes — in de oven, die het meeste werk doet. Voor de vulling koos ik een mix van gekweekte paddenstoelen, gedroogd eekhoorntjesbrood en kastanjes. Een makkelijk en heerlijk gerecht dat perfect is voor een gezellige avond met vrienden of zelfs voor de komende feestdagen.
Als voorgerecht maakte ik een van mijn favorieten, en inmiddels ook die van onze gasten: Venusschelpen met chorizo, een zalfje van witte bonen en gremolata
Laat je ons weten wanneer je het recept van dit gevuld piepkuiken in de oven met groenten en dragonsaus. geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De piepkuikensVerwarm de oven voor op 180°C. Laat bij de poelier het borstbeen en rugbeen van de piepkuikens verwijderen, maar laat de billetjes eraan. |
2
Done
|
Week het eekhoorntjesbrood 5 minuten in warm water en giet het af, maar vang het weekvocht op. Trek het brood uit de korst en hak het grof. Snipper de gepelde knoflook en ui fijn. Hak de paddenstoelen, inclusief het eekhoorntjesbrood, en de kastanjes niet te fijn, maar ook niet te grof. Verhit een beetje olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de paddenstoelen en het eekhoorntjesbrood toe. Laat dit enkele minuten bakken tot de paddenstoelen gaar zijn. Voeg vervolgens de kastanjes, het brood en het weekvocht van het eekhoorntjesbrood toe. Breng op smaak met peper, zout en een klein scheutje lichte sojasaus. Laat de vulling lichtjes afkoelen. |
3
Done
|
|
4
Done
|
De groenten |
5
Done
|
Neem een braadslede of ovenschaal en leg op de bodem een laag krieltjes, gevolgd door een laag wortelen en raapjes. Leg hierop enkele takjes tijm en drie teentjes knoflook. Overgiet met een scheutje olijfolie en bestrooi met peper en fleur de sel. Schep alles goed om met je handen. Leg de piepkuikens met de rugkant naar boven op de groenten, wrijf ze in met een beetje olijfolie en leg een schijfje citroen op elk kuiken. |
6
Done
|
Plaats de ovenschaal 45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de krieltjes goudbruin zijn en de piepkuikens gaar. |
7
Done
|
De sausDoe de kippenfond en dragonazijn in een steelpan en laat tot ongeveer de helft inkoken. Voeg de room toe en breng aan de kook. Bind de saus eventueel heel lichtjes met een snuifje (blanke) sausbinder. Breng op smaak met peper en zout en werk af met verse, fijngehakte dragon. |
8
Done
|
De schikkingJe kunt de ovenschaal zo op tafel zetten, maar het is feestelijker om het op borden te dresseren. Leg op elk bord een piepkuiken, 3 wortelhelftjes, enkele krieltjes en raappartjes. Schenk de saus aan tafel over het gerecht en zet de overige saus op tafel voor meer wil. |