Ingredients
-
500 g orechietteKan ook met een andere korte pasta.
-
1 kg raapstelen of cime di rapakan vervangen worden door broccoli of bimi
-
1 rode chilipeper
-
2 teentjes look
-
3 ansjovis
-
olijfolie
-
geraspte pecorinoof parmezaan
Directions
Deze orecchiette con le Cime di Rapa is een typisch Italiaans gerecht uit Puglia (in de hak van de laars). Orechiette is een kleine ronde, platte pastasoort en lijkt op oortjes, vandaar ook zijn naam (oor = orecchio). De cime di rapa zijn raapstelen met mini broccoliroosjes en in het Engels noemen ze het ook Broccoli Rabe.
Er zijn uiteraard 101 recepten voor deze eenvoudige pastabereiding, maar de lekkerste at ik bij een piepklein restaurantje, hier om de hoek, dat er helaas mee opgehouden is. La mama stond achter het fornuis, terwijl zoonlief met alle eer ging lopen en de macho uithing, wat vaak hilarische toestanden opleverde. Het werd allemaal minder leuk toen maffiose typetjes hun intrede deden, maar dat is een ander verhaal. La mama maakte dit gerecht met verse, zelfgemaakte ricotta, heerlijk was dat!
Normaal gezien eet ik mijn groenten graag bijtgaar, maar voor dit recept is het beter om ze wat langer te laten koken, zodat de stelen niet meer vezelig zijn. Het is daarom geen slecht idee om, zoals in dit recept, de groenten en pasta samen in één pot te koken.
Wie glutenvrij eet kan de orechiette vervangen door glutenvrije korte pasta zoals penne, fussili …
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Maak de cime di rape of broccoli schoon. Breng een pot licht gezouten water aan de kook, voeg de rape of broccoli toe en laat 5 minuten koken. Doe vervolgens de orecchiette toe en kook tot deze bijtgaar zijn. (Voor verse pasta is de kooktijd minder lang!) |
2
Done
|
Terwijl de pasta kookt, de fijngesneden look, het pepertje en ansjovis in een beetje olie garen, zonder dat de look bruin wordt. Voeg enkele eetlepels pastawater toe. Giet de pasta en rape af en voeg bij het lookmengsel. Werk af met olijfolie en meng alles goed. Serveer met geraspte kaas. |
2 Comments Hide Comments
Wat een mooie site en leuke schrijfstijl, complimenten! Wij wonen sinds kort in Puglia en op elke hoek van de straat is deze ietwat vreemde groente te koop. We krijgen regelmatig een schaaltje rape van onze lieve buurvrouw, maar ga nu toch ook zelf aan de slag:) Ik ben benieuwd!
Ciao! Anouk
Hoi Anouk, bedankt voor je leuke reactie. Je maakt me wel een beetje jaloers … Puglia is nl. zo mooi! We zijn er al enkele keren geweest. Je kunt met cime di rapa alle kanten uit, jong zijn ze lekker in salades, verder verwerk je ze gestoofd als groente, in pasta, op pizza, in stamppot …