Ingredients
-
6 preien
-
200 g champignons
-
4-6 hard gekookte eieren
-
2 ontpitte en ontvelde tomaat
-
50 g margarine of boter
-
50 g bloem
-
400 ml kookvocht van de prei
-
50 ml room
-
1 blokje groentebouillon
-
peper en zout
-
nootmuskaat
-
1 flinke eetlepel boter
-
1/4 citroen
-
1 eetlepel gehakte bladpeterselie
-
gekookte rijst
Directions
[avatar user=”inge” /]
Heb jij een familierecept? Zo’n een recept dat de familie rondgaat? Van moeder op dochter overgaat of van grootvader naar kleinzoon? Deze ragout van prei met champignons en ei is bij ons in de familie een topper. De oorsprong ken ik niet, maar ik herinner me wel dat mijn tante, de zus van mijn mama dit vroeger ook klaarmaakte. Bij mijn mama staat dit vaak op het menu en nu ook bij ons. Mijn ouders eten volledig vegetarisch en wanneer ze deze preiragout aan hun niet vegetarische gasten serveren zijn die allemaal verkocht.
Guy vindt het een deuropener; een gerecht dat je als niet vegetariërs doet inzien dat je helemaal geen vlees mist. Door de romige textuur van de saus en de champignons heeft het wat weg van videe of koninginnenhapje.
Naast prei en champignons zitten er gekookte eieren in deze ragout. Soms voegen we stukjes tomaat toe en/of gekookte asperges en we eten de ragout met rijst.
Zin in meer prei? Probeer deze preitaart met Brussels kaas eens.
Wil je niets missen? Volg onze kook-, leef- en genietmomenten op Facebook of Instagram. Als je lid wordt van onze Facebookgroep krijg je er nog nuttige tips en interessante links bovenop.
Steps
1
Done
|
Maak de prei schoon en snijd in gelijke stukken van ca. 5 cm. Kook of stoom ze gaar en bewaar 400 ml van het kookvocht (of het water waarmee je ze gestoomd hebt). Wrijf intussen de champignons schoon, snijd ze in 2 of in 4. Bak ze in een eetlepel boter of margarine. Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Snij de ontpitte en eventueel gepelde tomaat in blokjes. |
2
Done
|
Maak een roux door 50 g boter te laten smelten. Roer er nu de bloem door en meng met een garde. Blijf even roeren tot het mengsel naar 'biscuit' ruikt (de bloemgeur verdwijnt). Giet nu de helft van het kookvocht erbij en blijf goed roeren, terwijl de saus pruttelt. Voeg nu al roerend de rest van het kookvocht eronder en breng opnieuw zachtjes aan de kook tot je de gewenste dikte hebt. De saus mag niet te dik en niet te vloeibaar zijn. Neem van het vuur en breng op smaak met een verkruimeld bouillonblokje, peper, nootmuskaat en eventueel zout. Roer er de room onder en vervolgens ook de prei, de tomaat, champignons en de in plakken gesneden eieren. Werk af met een beetje peterselie en serveer met gekookte rijst. |