Ingredients
-
Voor de stoverij
-
500 g varkenswangen
-
ongezouten boter
-
2 wortelen
-
1 ui
-
1 look
-
2 plakjes peperkoekkruidkoek/ontbijtkoek
-
Dijonmosterd
-
200 ml kalfsfond
-
1 flesje TrapistIk gebruikte Rochefort
-
peper en zout
-
2 laurierblad
-
1 takje tijm
-
Voor de stamppot
-
500 g kruimige aardappelen
-
500 g snijbietKan ook met boerenkool of spinazie
-
peper en zout
-
nootmuskaat
-
1 klontje ongezouten boter
-
1 scheutje melk
-
Directions
De dagen worden korter en de nachten langer. Het frisgroene landschap verkleurt langzaam in warm oker en dieprood. Kat en hond staan smekend voor de deur: ‘het is nu echt wel tijd om ons binnen te laten’. Billie en Trixy, onze Soay schaapjes blaten, want ze hebben niet meer genoeg voedsel met het bijna afgegraasde gras en krijgen daarom een flinke baal vers hooi in hun ruif. De kippen lijken zich voorlopig nog niet te storen aan het koudere weer en leveren plichtsgetrouw twee verse eitjes per dag. De moestuin echter ligt er wel een beetje troosteloos bij. Op de enkele bedjes snijbiet, sla, postelein, veldsla en spinazie na, wachten de kale perkjes om in het voorjaar weer bewerkt te worden. Binnen, in de gezellige warmte van het huis komt de herfst pas echt tot zijn recht. Het geurt er kruidig zoet, want op het vuur staat er een heerlijke stoverij van varkenswangetjes met trappist en peperkoek te pruttelen.
Steps
1
Done
|
Pel de ui en look en snijd fijn. Schaap de wortels en snijd de grote exemplaren in grove stukken, laat de kleine bij voorkeur heel. Neem een grote kookpot met dikke bodem of cocotte. Verwijder de vliesjes van de varkenswangen. Bestrooi ze met peper en zout en bak ze mooi bruin in boter. Haal het vlees uit de pot en verwijder het braadvet, laat het aanbaksel er wel in. Doe opnieuw een klontje boter of margarine in de pot en stoof hierin de gesneden ui en wortel aan. Doe het vlees er opnieuw bij. Besmeer de peperkoek met de mosterd en leg deze met de mosterdkant naar beneden op het vlees. Overgiet met de fond en ¾ van de trappist. Voeg tijm en laurier toe en laat op een zacht vuurtje gedurende 1 uur stoven. Het vlees moet mals zijn en mag uiteen vallen. Breng achteraf nog op smaak met peper en zout. |
2
Done
|
Kook intussen in gezouten water de geschilde en gehalveerde aardappelen gaar met de, van nerven ontdane, snijbiet. Giet af en voeg een klontje boter, wat melk en nootmuskaat toe. Stamp met een pureestamper tot een stevige, maar romige stamppot. Voeg indien te droog wat boter en/of melk toe. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout en nootmuskaat. |