• Home
  • Vlees
  • Stoverij van varkenswangetjes met trappist en peperkoek
0 1
Stoverij van varkenswangetjes met trappist en peperkoek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Voor de stoverij
500 g varkenswangen
ongezouten boter
2 wortelen
1 ui
1 look
2 plakjes peperkoek kruidkoek/ontbijtkoek
Dijonmosterd
200 ml kalfsfond
1 flesje Trapist Ik gebruikte Rochefort
peper en zout
2 laurierblad
1 takje tijm
Voor de stamppot
500 g kruimige aardappelen
500 g snijbiet Kan ook met boerenkool of spinazie
peper en zout
nootmuskaat
1 klontje ongezouten boter
1 scheutje melk

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Stoverij van varkenswangetjes met trappist en peperkoek

met stamppot van snijbiet

Cuisine:

Ingredients

  • Voor de stoverij

  • Voor de stamppot

Directions

Share

De dagen worden korter en de nachten langer. Het frisgroene landschap verkleurt langzaam in warm oker en dieprood. Kat en hond staan smekend voor de deur: ‘het is nu echt wel tijd om ons binnen te laten’. Billie en Trixy, onze Soay schaapjes blaten, want ze hebben niet meer genoeg voedsel  met het bijna afgegraasde gras en krijgen daarom een flinke baal vers hooi in hun ruif. De kippen lijken zich voorlopig nog niet te storen aan het koudere weer en leveren plichtsgetrouw twee verse eitjes per dag. De moestuin echter ligt er wel een beetje troosteloos bij. Op de enkele bedjes snijbiet, sla, postelein, veldsla en spinazie na, wachten de kale perkjes om in het voorjaar weer bewerkt te worden. Binnen, in de gezellige warmte van het huis komt de herfst pas echt tot zijn recht. Het geurt er kruidig zoet, want op het vuur staat er een heerlijke stoverij van varkenswangetjes met trappist en peperkoek te pruttelen.

 

 

 

 

Steps

1
Done

Pel de ui en look en snijd fijn. Schaap de wortels en snijd de grote exemplaren in grove stukken, laat de kleine bij voorkeur heel. Neem een grote kookpot met dikke bodem of cocotte. Verwijder de vliesjes van de varkenswangen. Bestrooi ze met peper en zout en bak ze mooi bruin in boter. Haal het vlees uit de pot en verwijder het braadvet, laat het aanbaksel er wel in. Doe opnieuw een klontje boter of margarine in de pot en stoof hierin de gesneden ui en wortel aan. Doe het vlees er opnieuw bij. Besmeer de peperkoek met de mosterd en leg deze met de mosterdkant naar beneden op het vlees. Overgiet met de fond en ¾ van de trappist. Voeg tijm en laurier toe en laat op een zacht vuurtje gedurende 1 uur stoven. Het vlees moet mals zijn en mag uiteen vallen. Breng achteraf nog op smaak met peper en zout.

2
Done

Kook intussen in gezouten water de geschilde en gehalveerde aardappelen gaar met de, van nerven ontdane, snijbiet. Giet af en voeg een klontje boter, wat melk en nootmuskaat toe. Stamp met een pureestamper tot een stevige, maar romige stamppot. Voeg indien te droog wat boter en/of melk toe. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout en nootmuskaat.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Gegrilde lamskoteletjes met pesto van paprika
next
ravioli met pompoen, amaretti en salieboter
previous
Gegrilde lamskoteletjes met pesto van paprika
next
ravioli met pompoen, amaretti en salieboter

Add Your Comment

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here