Ingredients
-
800 g entrecote
-
4 - 6 pijlinktvissen
-
olijfolie
-
1 teentje knoflook
-
1/2 citroen
-
fleur de sel
-
zwarte peper
-
chilipoeder
-
Groenten
-
1 bosje lente-ui
-
bussel groene asperges
-
kiemgroenten
-
enkele kerstomaatjes
-
Paprikasausje
-
1 rode paprika
-
1 eetlepel olijfolie
-
1 teentje knoflook
-
1 sjalot
-
100 ml groentebouillon
-
1 scheutje kookroom
-
peper en zout
-
Yoghurtsausje
-
200 ml Griekse yoghurt
-
1 teentje knoflook
-
1 eetlepel olijfolie extra vergine
-
1 eetlepel citroensap
-
peper en zout
-
2 eetlepels gehakte verse dille
Directions
Het is alweer een poosje geleden dat we deze surf en turf van gegrilde steak en inktvisringen maakten. Nu de zomer volop begonnen is, is het een ideaal barbecuegerecht. Bij surf en turf is het de bedoeling dat je vlees en vis samen eet. Omdat Inge geen vlees eet, maakte ik wat extra inktvisringen en wat minder steak.
Ik maakte deze schotel in februari en koos daarom voor gegrild witloof, maar nu kan je perfect asperges, courgette, kerstomaten of een andere seizoensgroente kiezen. Gegrilde lente-ui doet het sowieso goed in dit gerecht waar vis en vlees hand in hand gaan. Onmisbaar bij dit gerecht zijn de heerlijke paprika- en yoghurtsaus. Schik alles op een mooie schaal of plank. Serveer er een lekkere salade bij, een glaasje rosé, eventueel stokbrood of ciabatta en je hebt een heerlijk gerecht dat jou en je gezelschap onmiddellijk in vakantiesfeer brengt. Vergeet geen lichtslingers op te hangen, want die maken de sfeer compleet.
Let op! Op zich is er weinig werk aan dit gerecht, alleen de inktvisringen moeten een uurtje marineren.
Zoek je nog een heerlijk zomers voorgerecht? Probeer dan zeker deze ceviche van scampi en avocado.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. We zijn trouwens ook op Pinterest te vinden. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Het vlees en de inktvisMaak de inktvistubes schoon, verwijder het kraakbeen en snijd ze in ringen. Meng 2 eetlepels olijfolie, gerapte of geperste look, citroensap, peper en zout in een kommetje. Marineer de inktvisringen hierin een uur. Laat het vlees ca. 30 minuten op voorhand op kamertemperatuur komen. Wrijf het in met wat olijfolie. |
2
Done
|
Het paprikasausjeVerwarm de grill van de oven voor. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en leg de paprikahelften met het snijvlak naar beneden op een bakplaat. Gril de paprika tot het vel zwartgeblakerd is. Dek de paprika's ca. 10 minuten af met aluminiumfolie of doe ze in een plasticzakje, zodat de schil daarna makkelijker loskomt. Verwijder de schil en snijd het vruchtvlees grof. |
3
Done
|
Snipper de sjalot en look fijn. Verhit de olijfolie en stoof hierin de sjalot, look en de paprika aan. Voeg de bouillon en de room toe en laat even inkoken. Mix tot een gladde saus en breng op smaak met peper en zout. Serveer de saus warm. |
4
Done
|
Het looksausjeRasp of pers de knoflook. Meng de Griekse yoghurt, olijfolie, citroensap, en fijngehakte dille in een kommetje. Breng op smaak met peper en zout en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik. |
5
Done
|
De groentenMaak de lente-uien schoon, laat de worteltjes eraan zitten, maar spoel goed. Was de asperges en verwijder het onderste, vezelige gedeelte. Verwijder eventueel de schubben. Halveer de gewassen kerstomaatjes. De kiemen en tomaatjes dienen als afwerking. |
6
Done
|
Het grillenGrill de steak naar smaak op een hete barbecue. De inktvisringen en lente-ui hebben slechts ca. 3 minuten nodig. De asperges ca. 5 minuten. |
7
Done
|
Snij het vlees in plakken, schik op een houten schaal of plank en werk af met de groenten en de sausjes. Bestrooi het vlees met fleurd de sel en grove peper en de inktvisringen met een snuifje chilipoeder. |