Ingredients
-
1 zakje (11 g) droge bakkersgist
-
330 ml warm water (niet kokend heet)
-
25 g kristalsuiker
-
410 g glutenvrij zelfrijzend bakmeelof witte bloem + 2 tl xantaangom
-
15 g gemalen psylliumvezels of vlozaad
-
5 g zout
-
1 theelepel appelazijn (cider azijn)
-
3 eiwitten
-
30 g gesmolten ongezouten boter
-
zaden naar keuze (lijnzaad, sesam, maanzaad..)
Directions
Wat ik het meeste mis in mijn glutenvrije dieet is lekker brood en goed bladerdeeg. Het glutenvrije aanbod uit de supermarkt stelt, vind ik, weinig voor. Schnitzer en Happy Bakers vind ik tot nu toe het lekkerst. Maar je kunt eigenlijk in relatief weinig tijd zelf deze glutenvrije witte broodjes te bakken.
Gluten zitten vooral in tarwe en zorgen voor de elasticiteit van brood en deegwaren. Glutenvrije bakproducten en pasta zijn daarom veel droger dan de soorten die gluten bevatten. Om toch voor wat elasticiteit en binding te zorgen worden bijvoorbeeld Xantaangom en gemalen psylliumvezels of vlozaad toegevoegd. Maar zelfs met toevoeging van deze bindmiddelen blijven de broodjes niet lang luchtig. Ik bak de broodjes wanneer ik ze diezelfde dag nodig heb. Wat over is, vries ik in. Je kunt de broodjes daarna zo’n 10 minuten bevroren in een oven op ca. 200 °C ‘afbakken’. Ontdooi ze zeker niet in de microgolf. Heb je de broodjes toch niet in de diepvriezer gestopt, bevochtig ze dan en plaats ze kort in de oven.
Ik gebruikte glutenvrij zelfrijzend bakmeel van Delhaize.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Meng de gist, de suiker en het warm water door elkaar en laat ca. 10 minuten rusten tot het schuimig is. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. |
2
Done
|
Doe het meel, het gemalen psylliumzaad en zout in een mengkom van je keukenrobot (of in een kom als je met de handmixer kneedt). Meng alles door elkaar. Gebruik nu een platte menghaak om het deeg te kneden. Voeg de ciderazijn toe, de eiwitten, de gesmolten boter en het schuimende gistmengsel. Meng zo'n 4 - 5 minuten op hoge snelheid. Het deeg ziet er dik en kleverig uit, laat het daarom minstens 10 minuten rusten. |
3
Done
|
Bestuif het werkblad met bloem en verdeel het deeg tot 6 gelijke porties. Rol elk stukje deeg een beetje door de bloem, zodat het minder plakt. Vorm nu met de hand 6 ronde broodjes. Leg ze met voldoende tussenruimte op het bakpapier. Dek voorzichtig af met huishoudfolie en laat 45 tot 60 minuten rijzen, tot hun volume is verdubbeld. |
4
Done
|
Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet onderin de oven een braadslede die je met een flinke kop kokend water vult. Bestrijk de gerezen broodjes met wat water en verdeel er de zaden naar keuze over. Plaats de broodjes in het midden van de oven en bak ze in ca. 20 minuten goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen. |
2 Comments Hide Comments
Veel teveel water? Het deeg is veel te slap
Hallo, de hoeveelheid water klopt wel. Misschien ligt het aan het soort bloem? Het is wel een plakkerig deeg, maar na het bakken komt het goed.