Vakantie in Zuid-Zweden 2
Je kon in het eerste deel al kennismaken met Skåne, de meest zuidelijke provincie van Zuid-Zweden. Voor het tweede deel van onze vakantie in Zuid-Zweden trokken we richting Båskemolla. Een lieflijk dorpje aan zee, waar we in Annexet på Baske logeerden. Het huisje in de tuin van de super gastvrije Madelaine en Ulf was comfortabel en smaakvol ingericht. Het was er ontzettend rustig, om maar niet te zeggen muisstil. Achteraan het huisje was er een privéterras zonder inkijk, zodat wij op een zonnige ochtend ongestoord in onze pyjama konden ontbijten. Annexet på Baske is echt wel een aanrader en een ideale uitvalsbasis.
Culinair Simrishamn
Het nabij gelegen Simrishamn is een levendig stadje met ontzettend goede restaurants. Wij aten er voortreffelijke pizza’s bij Gårdens. Ze serveren zelfs erg lekkere glutenvrije pizza. Ik nam de pizza Roma met rode biet, rozemarijnhoning, geitenkaas en walnoten. Guy had meer zin in een klassieker met ham, artisjok en rucola. Die avond regende het een beetje en er werd binnen gedekt, maar bij mooi weer moet je zeker een tafeltje in de mooie binnentuin reserveren. Het hele pand straalt een leuke ongedwongen sfeer uit en het plaatje klopt gewoon.
Österlen, de mooie vruchtbare streek in Zuid-Skåne, is bekend om zijn gastronomie. Er zijn vooral tijdens de zomermaanden heel veel eetgelegenheden, maar die zijn vaak enkel tijdens de lunch open. Daarom zakten we de twee volgende avonden opnieuw af naar Simrishamn. Aan de haven ligt hotel Maritime en in hun restaurant En Gaffel Kort eet je erg lekkere visgerechten. Guy had de zeer smakelijke zalmforel met venkel en mosseljus besteld. Ik ging voor een perfect gegaarde jaap van een schol in botersaus met rode bietjes en krieltjes in de schil. Bij elk gerecht werd er een lekkere, maar veel te dure aangepaste wijn, gesuggereerd. De combinaties waren wel perfect.
Om de hoek bij En Gaffel Kort en aan het begin van de hoofdstraat ligt Hickory’s Bistro. Opnieuw een smaakvol ingerichte zaak met een ruim verwarmd terras aan de straatkant. De keuken heeft Franse invloeden, maar is tegelijk ook creatief. Ik bestelde opnieuw vis, deze keer op houtskool gegrilde kabeljauw met coquille, rode wijnsaus, artisjok, paddenstoelen en aardappelpuree. Het gerecht had een subtiele rooksmaak en dat vond ik wel lekker. Guy was niet zo hongerig en nam genoegen met de foies gras de canard.
Ystad
We hebben natuurlijk niet alleen gegeten. Op dag één zijn we richting Ystad gereden. Fans van de politieserie Wallander zullen dit leuke stadje wel kennen. Als je in de voetsporen van Kurt Wallander wilt treden kan je bij het toeristenbureau een routekaart kopen die je naar diverse plekken uit de serie brengt. Veel leuker lijkt mij een begeleid ritje in de mooie, rode antieke brandweerauto.
Wij houden ervan om wat doelloos rond te kuieren in een stad en dat was in Ystad niet anders. De gezellige steegjes met kleurrijke vakwerkenhuizen brengen je naar leuke pleintjes en rustige parkjes. We belandden uiteindelijk op een zonnig terras en genoten er van smørrebrød en typische Zweedse gebakjes.
Ales Stenar
Op de terugweg reden we naar Kåseberga om het raadselachtige Ales Stenar te bezoeken. Deze Zweedse versie van Stonehenge is één van de grootste Vikingmonumenten. Waarom de 59 rotsblokken precies in de vorm van een schip zijn geplaatst weet men nog niet met zekerheid te zeggen. De ene archeoloog denkt dat het een grafmonument is, de andere gaat ervan uit dat het een astrologische klok is. Hoe dan ook Ales Stenar is een magische plek, die zeker een omweg waard is. De site ligt hoog boven de zee en dat maakt het extra bijzonder.
Wie van strandvakanties houdt, komt aan deze kust zeker aan zijn trekken. De mooie witte stranden zijn ongerept en een beetje vergelijkbaar met die van Zeeland. De mooiste stranden vind je o.a. in Sandhammaren en in Skanör waar felgekleurde strandhuisjes de duinen opvrolijken.
Wodka & appelcider
De tweede dag reden we de andere kant uit, richting Kristianstad. Alweer een stad die we niet echt de moeite vonden. Åhus daarentegen was wel een geweldige stop. Nochtans was de eerste indruk niet wat ik verwacht had. De grote haven ontsiert het zicht bij het binnenrijden, maar bij de jachthaven krijg je gelukkig een heel ander beeld. Aan de overkant staan prachtige villa’s te pronken en in het oude gedeelte vind je weer prachtige oude huisjes en gezellige plekjes. Wodka liefhebbers kunnen in Åhus hun hart ophalen, want het is de thuishaven van Absolut vodka, toch wel het meest bekende wodka merk ter wereld.
Drink je liever appelcider, dan moet je in Kivik en omgeving zijn. In deze streek waan je, je een beetje in Haspengouw (B). De graanvelden worden hier nl. afgewisseld met appelboomgaarden. Wat in de lente mooie bloesemtaferelen oplevert. Bij de haven van Kivik kun je bij één van de kraampjes een ijsje bestellen. Wie liever iets steviger wenst loopt bij visrokerij Buhres binnen. Deze viswinkel verkoopt allerlei visspecialiteiten en delicatessen, maar heeft ook een restaurant.
Wanneer je doorheen Skåne rijdt zie je opvallend veel handwerkwinkels en kunstgalerijen. Zou dat het gevolg zijn van de lange koude winters? Wij zijn o.a. binnengelopen bij Kaos waar je mooie handgemaakte artikelen vindt, zoals juwelen, keramiek, breigoed en kunstobjecten.
Bruisend Malmö
Onze vakantie in Zuid-Zweden hebben we afgesloten in het bruisende Malmö. Wij konden nog net de laatste avond van het muziekfestival ‘malmofestivalen’ meepikken. Het is het grootste en oudste muziekfestival van Noord-Europa en bovendien gratis. Naast muziek was er ook heel wat te beleven op culinair vlak. Malmö is een multiculturele stad en dat weerspiegelde in het foodtruck aanbod. Van Cajun tot Indiaas, van vegan tot glutenvrij… Ik at er bijvoorbeeld een gerecht met tofu op basis van lupinezaad. De Zweden staan in mijn ogen wel een stapje verder wat ecologie en gezonde voeding betreft.
Wij logeerden in het Clarion Collection Hotel Temperance. Het historische gebouw werd smaakvol ingericht en de ligging is perfect, nl. vlak in de oude stad. Vroeger was hier een gaarkeuken in ondergebracht en het lijkt alsof het hotel die traditie wilt verderzetten 😉 Als bonus serveren ze nl. elke avond een maaltijd in buffetvorm, dat inbegrepen is in de kamerprijs. Normaal zijn wij niet zo’n fan van hotelbuffetten, maar zowel ’s ochtends als ’s avonds werden hier lekkere, eerlijke en pure gerechten geserveerd. In de namiddag kon je trouwens gratis thee en koffie met een plakje cake krijgen.
Oud & nieuw Malmö
Malmö is de derde grootste stad van Zweden, maar heel gemakkelijk te voet te doen. Je hebt het charmante oude centrum met o.a. het levendige Lilla Torg, een plein met gezellige terrassen en het Form/Design Center. Er zijn veel leuke winkelbuurten zoals Drottningtorget, Södergatan, Davidshallstorg (voor vintage & tweedehands), maar ook enkele shoppingcentra zoals Emporia en Tiangeln. Wat wij allebei fijn vinden is neuzen in boetieks met ‘leuke spulletjes’, dat deden we o.a. bij Design Torget, AB Småland en Granit.
Voor het nieuwe Malmö trek je naar de Västra Hamnen. In deze architecturale buurt staat ook de 100 meter hoge Turning Torso, hét icoon van Malmö. De locatie is een voormalige scheepswerf, waar nog steeds verder gebouwd wordt aan de eerste CO₂-neutrale wijk van Europa. Auto’s worden hier verbannen, energie wordt op ecologische wijze gewonnen, de huizen zijn op een milieuvriendelijke wijze gebouwd, er zijn parkjes, etc. Bovendien heb je vanaf dit stukje Malmö zicht op zee en op de Sontbrug, de brug die Zweden met Denemarken verbindt en die bekend is van onze favoriete serie ‘The Bridge’. De flat van Saga, één van de hoofdpersonages uit deze serie, vind je hier trouwens ook. Het lijkt mij alleszins een fijne buurt voor jonge gezinnen.
Wil je even de drukte van de stad ontvluchten, ga dan wandelen in één van de vele parken. Wij maakten een avondwandeling in het romantische Kungsparken. Het is het oudste park van Malmö en hier is ook slot Malmöhus gelegen.
Wij hebben tijdens onze tiendaagse vakantie 1200 km met de auto afgelegd en 80 k gestapt en elke km was de moeite waard. Als we jullie nog niet overtuigd hebben dat Zweden het ideale vakantieland is, dan doen deze 10 redenen het misschien wel:
- Prachtige natuur
- Pittoreske dorpjes en haventjes
- Vriendelijke en hulpvaardige bewoners
- Lekker eten
- Rust en stilte
- Allemansrecht
- Vooruitstrevende mode & design
- Netheid
- Cultuur
(En … deze laatste reden mag voor mij zeker niet ontbreken, want daar kunnen wij in Vlaanderen/België nog wat van leren…) - Overal, maar echt overal zijn gratis propere toiletten te vinden.
Tot onze volgende reis!