Ingredients
-
De BBQ Saus/Marinade
-
250 g tomatenketchup
-
100 g rietsuiker
-
70 g appelazijn (cider azijn)
-
4 eetlepels honing
-
2 theelepels lookpoeder
-
1/2 geraspte ui
-
1 koffielepel geraspte gember
-
1 theelepel zout
-
1 theelepel gerookt paprikapoeder
-
1 theelepel of minder sriracha
-
1 eetlepel donkere sojasaus
-
peper
-
De ribbetjes
-
4 ribstukken varkensribbetjes
-
2 el vloeibare honing
-
barbecuesaus
Directions
Laatst werden we uitgenodigd bij Tom, een neef van Guy en daar aten we de allerbeste barbecue ribbetjes ooit. Tom pronkt al jaren, en dit helemaal terecht, over zijn barbecuekwaliteiten. Nu, pronken is eigenlijk een overdrijving van mijn kant, want Tom is veel te bescheiden. Wij hebben er een traditie van gemaakt om minstens eens per jaar samen te koken en uit te gaan eten. Telkens weer vertelt hij ronduit over hoe lekker het vlees wel niet is dat hij op de barbecue bereidt en telkens volgt een ‘loze’ uitnodiging om het in de zomer te komen proeven. Intussen was de zomer van 2020 al ver over de helft toen Guy de koe bij de horens vatte en zichzelf en mij uitnodigde om dat fameuze barbecuevlees te komen proeven. De uitnodiging werd met veel plezier aangenomen en wij maakten de afspraak dat wij voor het voorgerecht (mosselen in Q-bag op Aziatische wijze) en voor het dessert (vlierbloesemroomijs) zouden zorgen.
Zelf ben ik geen echte vleeseter (nooit rood vlees), maar er zijn enkele uitzonderingen en ribbetjes is daar een van. Tot nu toe stonden de ‘B.B.’s Famous Lip Smacking Ribs, die ik lang geleden in B.B. King’s Blues Club in Memphis at op nummer 1. Awel, Tom heeft B.B.’s overtroffen. De allerbeste barbecue ribbetjes ooit worden langzaam gegaard in een honing-marinade en daarna afgebakken op de barbecue. Ze vallen gewoon van het bot. Dus helemaal niks vuile vingers of geen ‘gepeuzel’. Bij het dessert verklapte Tom zijn geheim en dat deel ik hier vandaag met jullie 😉
Tom koopt gemarineerde ribbetjes van Carrefour, die met honing-marinade en een wit etiket. Ik heb mijn eigen marinade gemaakt, zie recept hieronder en de ribbetjes hierin 1 nacht laten marineren en ze daarna ze ingepakt in aluminiumfolie 3 uur gegaard in een hete luchtoven van 120°C. Hierna worden ze nogmaals met honing en barbecuesaus ingesmeerd of afgelakt om ze vervolgens af te bakken op de barbecue. Van een vriend kreeg ik de tip om ze één keer in te pakken in bakpapier en vervolgens in aluminiumfolie voordat ze de oven in gaan. Je leest het volledige recept hieronder.
Misschien lust je dit traag gegaard buikspek ook wel.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De marinadeOpgelet! Deze dien je een dag op voorhand te maken, want de ribbetjes moeten hier een nacht in marineren. Meet alle ingrediënten af en doe ze allemaal in een steelpannetje en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat nog 15 minuten verder pruttelen. Laat afkoelen. Deze saus is in een afgesloten bokaal of fles 2 weken houdbaar. |
2
Done
|
De ribbetjes |
3
Done
|
|
4
Done
|
Haal de ribbetjes na 3 uur uit de oven, bestrijk ze met honing en de marinade en bak ze indirect (met het bbq deksel dicht) af in ca. 10 minuten en op een roostertemperatuur van 180°C. Draai ze halverwege om. Serveer er een koolsalade of andere salade bij. |
5 Comments Hide Comments
Ik hoop dat het lekkere ribbetjes gaan zijn.. Vanavond voor de eerste keer. De oven staat aan..
Hopelijk waren ze lekker. 😉
Ik maak deze ribbetjes nu geregeld. Ze zijn echt wel heerlijk en botermals. Echt bedankt voor het recept!
Wat fijn om te horen!
Super lekkere ribbetjes, jammer genoeg te weinig klaargemaakt! Om duimen en vingers bij af te likken. En super zacht. Het vlees school zo van de ribben. Dankjewel!