Ingredients
-
De zalm
-
4 zalmfilets
-
2 eetlepels vloeibare honing
-
1 eetlepel Dijonmosterd
-
100 ml lichte sojasaus
-
1 theelepel gemberpoeder
-
1 theelepel kurkuma
-
1 mespunt kerriepoeder (curry)
-
De groenten
-
3 mini komkommer
-
1 kleine mango
-
2 eetlepels witte balsamico
-
peper en zout
-
wasabimayonaise
-
2 eetlepels mayonaise
-
1 limoen (geraspte schil en sap)
-
1 theelepel wasabi
-
De sojadressing
-
4 eetlepels lichte sojasaus
-
1 cm geraspt gemberwortel (vers)
-
1 eetlepel mirin
-
Het nori-sesamzout
-
1 norivel
-
1 eetlepel wit sesamzaad
-
1 eetlepel fleur de sel
-
Afwerking (facultatief)
-
8 muismeloentjes
-
12 blaadjes Oostindische kers
-
3 - 4 radijsjes
-
4 reepjes gari (opgelegde gember)
-
1 norivel
-
enkele Bernagiebloemetjeskokommerkruid
-
4 porties gestoomde rijst
Directions
Voor dit gerecht, dat een beetje op sushi is geïnspireerd, vertrok ik van mini komkommers en muismeloentjes (Cucamelon) uit de tuin. Vette vis en komkommer gaan perfect samen, daarom koos ik voor zalm. We hadden laatst ook een rookplankje van Weber gekocht en dat wilden we natuurlijk uittesten. Verder sprokkelde ik van alles en nog wat uit de voorraad- en koelkast. Het resultaat was deze zalm op rookplank met frisse komkommer, mango, muismeloen, nori, wasabimayonaise en een vleugje soja en mirin (Japanse kookazijn). Je zou het niet zeggen, maar dit complex uitziende gerecht was in minder dan 45 minuten klaar. Let wel, het plankje moet minstens een uur in water weken en de zalm is het lekkerst als hij in minstens evenveel tijd gemarineerd wordt. Zeker de moeite om het zelf te proberen! Serveer met gestoomde rijst.
Misschien lust je deze gebakken zalm, met venkel en sinaasappel ook wel.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Eet je glutenvrij? Kijk dan ook eens op onze website www.glutenvrijleven.be
Steps
1
Done
|
De visWeek het cederhouten rookplankje minsten 1 uur in water. Maak intussen de marinade voor de zalm, door mosterd, honing, sojasaus en specerijen te mengen en de vis hierin minstens een uur koel te marineren. Stook de barbecue tot 170 °C. Haal de plank uit het water en plaats op het grillrooster op directe warmte. Sluit het deksel. De plank zal na ca. 5-10 minuten gaan |
2
Done
|
De groentenSnij met een kaasschaaf 12 repen van de mini komkommers en doe die in een schaaltje met de witte balsamicoazijn, een snuifje peper en zout. Snij de rest van de komkommer met dezelfde hoeveelheid mango in brunoise (kleine dobbelsteentjes) en zet opzij. Rol vlak voor het opdienen de repen komkommer op tot mini rolletjes. |
3
Done
|
De wasabimayonaiseMeng alle ingrediënten, rasp eerst de limoen schil en pers hem dan uit. |
4
Done
|
De sojadressingMeng alle ingrediënten en zeef vlak voor het opdienen. |
5
Done
|
Het nori-sesamzoutRooster de norivellen 5 - 8 minuten in de oven op 75 °C. Snij van het ene vel 12 driehoekjes uit als ganering. Vermaal het andere vel in een hakmolen en vermeng met het wit sesamzaad en de fleur de sel of grof zeezout. Bewaar in een afgesloten pot. |
6
Done
|
De afwerkingSnij de 2 muismeloentjes in de lengte in de helft, 2 in de breedte en laat de rest heel. Was en droog de Oost-Indische kers, snij de radijsjes in dunne plakken. Rol de gari op en snijd in kleine rolletjes. Snij de nori in driehoekjes. Snij de zalm in 12 gelijke porties. |
7
Done
|