Ingredients
-
De pasta
-
200g glutenvrije bloem
-
2 bio eieren
-
2 eetlepels olijfolie
-
3 eetlepels koud water
-
1 snufje zeezout
-
Facultatief 1 mespunt guargom of xanthaangom
-
De saus
-
150 g pancetta
-
2 tenen look
-
1 kleine radicchio
-
200 g oesterzwammen
-
4 stengels Lente ui (enkel groene gedeelte)
-
1 koffielepel honing
-
1 scheutje Marsala
-
olijfolie
-
150 ml lactosevrije room
-
(Lactosevrije) boter
-
parmezaan
-
5 walnoten
-
rucola
-
peper en zout
Directions
Tagliatelle met pancetta, radicchio en walnoten is een Italiaanse klassieker, maar ik maakte er mijn eigen versie van door er oesterzwammen aan toe te voegen en het gerecht af te werken met wat rucola, ook wel notensla genoemd. Het nootachtige van de walnoten komt terug in de sla. Je kunt de rucola mengen met wat olijfolie en balsamico.
Radicchio is nogal bitter en daarom wordt er soms een beetje suiker toegevoegd, ik verving die door een beetje honing en de rode wijn die meestal in deze saus gaat werd vervangen door een scheutje Marsala.
Guy zorgde voor de glutenvrije tagliatelle. Het recept is trouwens volledig gluten- en lactosevrij en low fodmap. Wie geen problemen met gluten of lactose heeft kan de pasta met dubbel 0 bloem of pastabloem maken, dat geeft sowieso het beste resultaat of kant-en-klare pasta kopen. De lactosevrije room kan vervangen worden door gewone room.
Tagliatelle met pancetta, radicchio, walnoten en oesterzwammen is een heerlijk gerecht voor als het buiten wat frisser wordt. Wij dronken er een excellente rode wijn bij van Garofoli.
Misschien lust je deze tagliatelle met witlof en oesterzwammen ook wel.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De tagliatelleDoe alle ingrediënten voor de pasta in een mengkom van een keukenmachine. Wij gebruiken een KitchenAid, maar met de hand kan ook. Het deeg moet wel heel goed gekneed worden tot een egaal deeg. Glutenvrij deeg is veel zachter en brokkeliger dan normaal deeg. Het is dus een beetje zoeken en oefenen. Als je bv. kleinere eieren gebruikt dan ons moet er nog wat meer water bij, etc. |
2
Done
|
Na het kneden het deegballetje een kwartier laten rusten onder een zuivere theedoek. Haal het deeg vervolgens door de pastamachine om het uit te rollen. Let wel, glutenvrij deeg kan je beter wat dikker uitrollen, bij het KitchenAid pastahulpstuk gebruiken wij stand 2. Snij de deegballen vervolgens tot tagliatelle. Kook 4 á 5 minuten in gezouten water met een scheutje olijfolie. |
3
Done
|
De sausSnij het groene gedeelte (als je geen gevoelige darmen hebt kan je ze helemaal gebruiken) van de lente-ui in ringen. Verwijder de vezelige stelen van de oesterzwammen en snij ze in grove stukken, net als de radicchio. Snij de pancetta in grove repen. |
4
Done
|
Verwarm een scheut olijfolie in een pan en laat hierin de gehalveerde teentjes look ca. 3 minuten hun smaak afgeven. Verwijder de look uit de pan en verhoog het vuur. Bak hierin de pancetta licht krokant en schep uit de pan. Bak nu de oesterzwammen met de lente-ui in de achtergebleven olie, breng op smaak met peper en zout, schep ook deze eruit en voeg bij de pancetta. Giet opnieuw een scheutje olijfolie in de pan en roerbak hierin de grof gesneden radicchio. Blus met de Marsala en voeg de honing toe. Laat verder garen op een zacht vuurtje. Breng op smaak met peper en zout. |
5
Done
|
Giet de pasta af. Doe een klontje boter en de room in de kookpot, breng zachtjes aan de kook en meng de pasta eronder. Breng op smaak met peper en zout en voeg vervolgens de pasta toe, de oesterzwammen, pancetta en radicchio. Schep de pasta in diepe borden en werk af met rucola, walnoten en geraspte parmezaan. |