Foodfotografie kan je leren
Toen foodbloggen nog in zijn kinderschoenen stond en er van Instagram nog lang geen sprake was fotografeerde ik mijn eten al. Zowel op restaurant als thuis. Ik kan je verklappen dat daar heel veel slechte foto’s bijzaten, maar gelukkig kan je foodfotografie leren. Wij zijn geen professionele bloggers. Koken is onze hobby en die delen we graag met andere foodies en kookliefhebbers. Dat wil zeggen dat alle foto’s die op deze blog staan à la minute genomen zijn, m.a.w. enkele minuten voordat wij aan tafel gaan. Het moet dus heel snel gaan als we warm willen eten. 😉 Dat je foodfotografie kunt leren is een feit en ik zit nog steeds in dat leerproces. Niet dat ik er een cursus voor volg, maar ik verdiep me wel in de tips en do’s and don’ts die ik op het internet vind.
Goed materiaal
Je hebt in de eerste plaats voor foodfotografie een goede camera nodig, dat kan je smartphone zijn of een fototoestel. Ik gebruik beide door elkaar. Daarnaast is de belichting heel belangrijk. Natuurlijk licht geeft het mooiste resultaat. Ik ben daarom heel blij dat het nu ’s avonds wat langer licht is. Kies een plek bij het raam, laat het natuurlijk licht links of rechts op je compositie vallen. Gebruik eventueel een reflectiescherm om het licht bij te sturen. Tijdens de donkere winterperiode behelp ik me o.a. met studiolampen en softboxen. Wanneer ik mijn fototoestel gebruik, gebruik ik ook steeds een statief.
Sfeer creëren
Om een bepaalde sfeer te creëren of een stijl die bij je blog of instagramprofiel past, heb je wat props nodig. Dat zijn leuke kommetjes, mooi bestek, servies, theedoeken en servetten, kruiden, bloemen, flesjes enz. Kortom attributen die je foto opleuken. Schuim rommelmarkten of tweedehandswinkels af voor gezellig ouderwets bestek en servies. Ik hou ervan om met verschillende texturen te werken, bijvoorbeeld stof, hout en aardewerk. Dat maakt het geheel wat warmer. Handgedraaid servies is momenteel in, dus dat komt goed uit.
Een mooie achtergrond of backdrop is ook onmisbaar in foodfotografie om een bepaalde sfeer te bepalen. Je kunt deze kopen of zelf maken. Als creatieve duizendpoot vind ik het natuurlijk zalig om ze zelf te maken. Ik laat bij de doe-het-zelfzaak dunne vierkante planken van ca. 50 cm x 50 cm op maat zagen. Die beschilder ik achteraf met restjes verf of met verftesters. Heel leuk om te doen. Je kunt de backdrops als ondergrond en als achtergrond gebruiken.
Compositie
Even belangrijk als het voorgaande, is de positie en compositie. Fotografeer je eten vanuit een hoek of van bovenaf. Kijk vanuit welke hoek het er het meest aantrekkelijk uitziet. Gebruik ook een statief voor stabiliteit. Neem meerdere foto’s en selecteer later welke je het mooist vindt. Bewerk ze achteraf eventueel met een fotobewerkingsprogramma. Voor een mooie compositie pas je bijvoorbeeld de regel van derden toe of de gulden snede, want dit zijn handige hulpmiddeltjes. Zelf doe ik het meer op het gevoel. Hoeveel props of items je gebruikt is persoonlijk. Ik vind een onpaar aantal mooier dan een paar, dus liever 3 of 5 kommetjes, dan twee. Stel je compositie al op voorhand samen, zodat je enkel het eten er nog tussen moet zetten.
Misschien wel het belangrijkste punt van foodfotografie is wat er op het bord ligt. De manier waarop je het eten schikt of de compositie op het bord, de kleuren die je toevoegt, de details in de afwerking, enz. Je vindt op onze blog alleszins heel wat inspiratie voor lekkere gerechten.
Veel meer tips voor foodfotografie vind je online. Kijk ook eens op Pinterest voor leuke ideeën. Succes!
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!