Wat eten we in 2020?
5 trends & goede voornemens voor het nieuwe jaar
Bij een nieuw jaar horen traditioneel nieuwe trends en goede voornemens. De mode-, reis- en interieurtrends ken je misschien al, maar wat eten we in 2020? De trends spelen duidelijk in op de klimaatveranderingen; we gaan mondiaal qua smaak, maar lokaal wat ingrediënten betreft. No food waste, biodiversiteit, plastic soep, … het zijn termen waar we niet meer omheen kunnen.
Groenten krijgen een glansrol. Bij Harrods in Londen ga je bv. niet meer naar de groenteafdeling, maar naar de ‘Vegetable Butchery’, de groenteslager dus. Bij voorkeur eet je lokaal of eigen gekweekte groenten en liefst bio.
Er is in 2020 veel aandacht voor rust, evenwicht, eenvoud en natuur. Het is een levensstijl waar wij ons al geruime tijd goed in voelen.
We sommen hieronder de meest opvallende trends op, zodat jij helemaal mee bent!
PlantAARDIG
We merken al langer dat vegan of plantaardige voeding (plant based food) in de lift zit. Het is beter voor mens en milieu en dat juichen we toe, maar wat met een eitje, wat kaas of echte boter? Je ziet meer en meer plantaardige kaas en zuivelproducten opduiken in de supermarkt, maar kan die de smaak van echte kaas of boter evenaren? Bovendien heb ik mijn twijfels of al dat bewerkt voedsel wel zo gezond is. Wij gaan alleszins wel experimenteren met die andere trend; boter of spreads maken op basis van noten, kikkererwten, pitten etc.
Is puur plant based food een stap te ver voor jou, maar wil je wel een inspanning doen dan eet jij binnenkort producten die deels vlees en plantaardig zijn. Soja wordt wel minder populair als vleesalternatief en zal vervangen worden door o.a. mungbonen en zaden.
AARDappel & co
Joehoe, we mogen weer aardappelen eten. Move over sweet potato! The low carb hype is weer geluwd en we beseffen dat de aardappel eigenlijk nog zo slecht niet is. Hij zit boordevol vitaminen en mineralen, is vocht afdrijvend, glutenvrij en ontzettend veelzijdig. Die veelzijdigheid wordt in 2020 nog duidelijker. We gaan lekker creatief zijn met ons patatje (Nederlanders, lees aardappel).
In 2020 zijn de trendkleuren aards, natuurlijk en warm en die kleuren vinden we ook op ons bord terug. We gaan meer wortel- en knolgroenten zien, maar ook paddenstoelen, noten, koffie, chocolade, specerijen en gefermenteerde producten.
Denk bij gefermenteerde producten aan zuurkool, miso, kimchi, kombucha, natuurazijn, yoghurt etc. Fermenteren is een goede manier om food waste tegen te gaan. Bovendien zijn gefermenteerde producten goed voor je darmflora.
‘SCHOL’ zonder alcohol
Dat er meer alcoholvrije alternatieven op de markt komen vind ik goed nieuws. Tot voor kort vond ik het moeilijk om nee te zeggen tegen een glas rode wijn omdat er zo weinig lekkere alternatieven zijn. Thuis maak je een mocktail, maar in de meeste horecazaken is er buiten frisdrank weinig alternatief. Daar komt nu stilaan verandering in met o.a. alcoholvrije luxe bieren, alcoholvrije gin en allerlei aperitieven. In veel grote steden worden er al alcoholvrije happy hours gehouden!
Suikervrij ZOET
Er zijn al heel wat vervangmiddelen voor suiker, maar er komen naast stevia, agavesiroop, ahornsiroop etc. heel wat nieuwe varianten op de markt op basis van granaatappel, kokos, etc.
GlutenVRIJ
De glutenvrije trend bekoelt, maar dat neemt niet weg dat er heel veel mensen effectief glutenintolerant zijn of zelfs allergisch. Ik hoor zelf tot deze groep. Gelukkig zijn er heel wat buikpijnvrije surrogaten voor tarwe op de markt. In 2020 wordt dit aanbod nog uitgebreider en zullen meelsoorten zoals teff en gierst aan populariteit winnen.
We gaan in 2020 dus allemaal wat gezonder en bewuster eten. Stay tuned for more!
Wil je niets missen? Volg onze kook-, leef- en genietmomenten op Facebook of Instagram. Als je lid wordt van onze Facebookgroep krijg je er nog nuttige tips en interessante links bovenop.