Hoe ziet een GlutenVrij dieet eruit?
Wat mag? Wat niet?
Bij glutenintolerantie of sensitiviteit is het belangrijk om producten te vermijden die gluten bevatten. Je kunt deze vervangen door glutenvrije alternatieven of producten en ingrediënten die van nature uit geen gluten bevatten. In begin is het een beetje zoeken, maar laat je niet ontmoedigen, want een leven zonder buikpijn lacht je toe.
Dit mag wel
Fixeer je niet op wat je allemaal moet missen, maar op wat je wel nog kunt eten. Er zijn tegenwoordig zoveel goede glutenvrije alternatieve te vinden voor de producten die je gewoon bent (zie lijst)
Ben je glutenintolerant of heb je coeliaki, dan is het altijd uitkijken dat er geen kruisbestuiving opgetreden is bij het verwerken of vervoeren. Let op het etiket en ga steeds voor het glutenvrij label. Bij glutensensitiviteit kan dit minder kwaad.
- Aardappelen, aardappelzetmeel, aardappelpuree, …
- Alle soorten fruit
- Alle soorten groenten
- Amandelmeel, gebak op basis van amandelmeel …
- Arrowroot, pijlwortel, Kuzu, agar, guarpitmeel (E412), Johannesbroodpitmeel, carobe (E410), gelatine, xanthaangom (E415), Arabische gom
- Boekweit, boekweitmeel, sobanoedels …
- Chocolade, de meeste soorten, M &M’s, Toblerone, (check altijd eerst het etiket) …
Confituur, honing, siroop, ahornsiroop, agavesiroop, … - Dranken, water, koffie, thee, frisdranken, melk, vruchtensap, limonadesiroop (zonder gest- of moutextract, cider, sherry, wijn, sterke drank …
- Glutenvrij brood
- Glutenvrij gebak, koekjes, snoep, taarten, cakes, croissants, …
- Glutenvrij paneermeel
- Glutenvrije deegwaren, pasta, tagliatelle, vermicelli, macaroni, lasagne, noedels, …
- Maïs, maïszetmeel, polenta, pasta op basis van maïsmeel, popcorn, tortilla, nacho’s …
- Noten en zaden, glutenvrije granola, amandelmeel …
- Olie, boter, margarine
- Peulvruchten, bonen, soja, erwten, kikkererwten, linzen, deegwaren op basis van peulvruchten …
- Quinoa, gierst, sorghum, teff, Job’s tears of Job’s tranen, amarant, kasha, tapioca, maniok, cassave, sago, … (er kan wel altijd tijdens het vervoer kruisbestuiving optreden)
- Rijst, rijstzetmeel, rijstmeel, rijstnoedels, pasta op basis van rijstmeel, gepofte rijst …
- Vlees en vis, niet gepaneerd of verwerkt tot gehaktballen ed.
- Zelf getrokken groente, vlees- of visbouillon
- Zuivel, room, melk, (de meeste) yoghurt, sojamelk, kwark, kaas, Skyr, …
Dit mag niet
- Durum
- Gerst
- Gerstemoutbloem
- Gort
- Griesmeel
- Griesmeel van tarwe of spelt
- Grutten
- Haver (tenzij duidelijk vermeld staat dat het glutenvrij geproduceerd is)
- Kamut
- Mout
- Parelgort
- Rogge
- Spelt
- Tarwe
- Zemelen
De meeste bewerkte producten zoals …
- Bindmiddelen: sausbinder/juspoeder, sommige soorten kookroom, bloem, …
- Brood, beschuiten, crackers, pistolets, grissini, toastjes, sandwiches, croutons, …
Couscous, bulgur, croissants … - Bouillon, sojasaus, …
- De meeste kant-en-klare maaltijden, soepen, sauzen, visbereidingen, vleesbereidingen, roomijs, nagerechten… Bestudeer altijd eerst het etiket of ga voor zelfgemaakt
- Dranken: bier, pils, donkere bieren, granenkoffie …
- Gebak, taart, vlaai, koekjes, donuts, bladerdeeghapjes, quiche, …
- Gefrituurd voedsel omwille van de restjes paneermeel of dergelijke die in de frituurolie kunnen achterblijven.
- Moutazijn
- Ontbijtgranen: muesli, cruesli, sommige soorten granola, brinta, bambix, …
- Paneermeel: aardappelgratin, kroketten, schnitzel, gefrituurde snacks…
- Pasta: spaghetti, tagliatelle, lasagne, vermicelli, macaroni, eiermie, risoni (Griekse pasta)…
- Pizza, quiche, hartige taarten …
Visbereidingen, fishsticks, fishburgers, vispannetje, … - Vleesbereidingen zoals worst, bereid gehakt, paté, gehaktbrood, gehaktballen, vidé …
- Vleesvervangers die tarwe-eiwit bevatten, seitan…