5 groenten die je kan kweken op de vensterbank

Maartse buien en toch maak ik een vreugdesprongetje omdat dat de eerste zaailingen hun kopje boven het zand uitsteken. In afwachting van de oogst verzamel ik allerlei nuttige info over moestuinieren. Niet dat we beginners zijn, maar ik heb mezelf beloofd dit jaar meer uit de moestuin te halen. Vorig jaar was het voor ons nl. een slecht moestuinjaar. Waaraan dat lag weet ik niet zeker, maar ik laat nu niets meer aan het lot over. Een maand geleden heb ik de groentebedden voorzien van nieuwe aarde, gemengd met stalmest. Ook de serre kreeg een flinke laag. Wat later heb ik daar dus de eerste groenten gezaaid. Als het goed is kunnen we binnenkort verschillende slamixen, worteltjes, spinazie, radijzen, ijskegeltjes en cima di rapa oogsten. Voorlopig houd ik het bij binnenshuis oogsten, want ook dat kan! Dit zijn 5 groenten die je heel makkelijk kan kweken op de vensterbank.
Wie ons al een tijdje volgt weet dat wij tegen voedselverspilling zijn. Sinds kort geven we zelfs restjes groenten een tweede leven. Daarmee bedoel ik groenten die verder groeien. Je hebt beslist al gemerkt dat sommige groenten zoals prei, selderij, uien enz. opnieuw uitschieten. In plaats van die weg te smijten steek je ze in een pot met aarde. Zo groei je op je vensterbank groenten, die anders in de vuilbak zouden belanden. Je hebt natuurlijk wel een vensterbank nodig die in het licht baadt.

Deze 5 groenten kan je perfect kweken op de vensterbank
- Selderij
Soms is een bussel selderij teveel om in één keer weg te werken. Wij snijden de stengels eraf en gebruiken die in allerlei lekkere gerechten. Wat overblijft, de onderkant dus, steken we in een potje met aarde. Binnen de kortste keren groeien er opnieuw selderstelen uit. Van zodra het kan verplant je de selderplant in de moestuin of in een grotere pot op je terras. Tijdens de winter houd je hem gewoon binnen. Regelmatig water geven en oogsten wat je nodig hebt. Ook de blaadjes geven een lekkere toets aan je gerechten. - Paksoi
Ook paksoi kan je zoals hierboven beschreven staat, verder laten groeien. De kern groeit binnen de kortste keren weer uit tot een nieuwe plant. - Microgroenten
Je vindt ze tegenwoordig in de groenteafdeling van de supermarkt, maar je kweekt ze heel makkelijk zelf op je vensterbank. Kiemgroenten of microgroenten zitten boordevol vitamines en goede voedingsstoffen. Ze zijn superlekker als topping, in salades of op de boterham. Zaai je favoriete microgreens zoals tuinkers, boerenkool, tatsoi, mosterdblad, radijs, mizuna … in een breed, ondiep bakje. Snij af wat je nodig hebt en zaai eventueel met tussenpozen, zodat je altijd verse microgreens in huis hebt. - Kiemgroenten
Ook kiemgroenten zijn gezond en lekker. Gebruik een speciale kiembokaal of een bokaal met een gaasje en een elastiek. Doe ongeveer een eetlepel kiemzaden of 2 eetlepels bonen in een bokaal. Laat de zaden of bonen een nachtje weken in water. Na 8 à 10 uur weken dek je de bokaal af met het speciale deksel of met een stuk gaasdoek (neteldoek of kaasdoek) en giet je het water weg. Spoel de zaden opnieuw en giet ook het spoelwater weg. Spoel de zaden 1 à 2 keer per dag en herhaal dit een aantal dagen. Laat de zaden kiemen op de vensterbak, alleen taugé of sojascheuten laat je best in het donker kiemen. Wanneer de kiemen groot genoeg zijn, gebruik je wat je nodig hebt. De rest bewaar je in een afgesloten bakje in de koelkast. - Kruiden
Kruiden die je in de supermarkt in potjes koopt overleven zelden op de vensterbank. Ik heb gemerkt dat wanneer ik ze in hun folie laat, ze veel langer houden. Het is niet zo’n mooi zicht, maar het werkt wel. Ze verpotten in een grote bloempot met potgrond wil ook wel helpen. Zelf verplant ik ze in het voorjaar meestal naar de kruidentuin.
Er zijn zoveel groenten en vruchten die je kunt laten verder groeien. Ik denk aan avocadopitten, wortelen, lente-ui, zoete aardappel, look, maar ook de zaden uit tomaten, paprika en andere groenten zijn bruikbaar. Daarnaast kan je bijvoorbeeld plastic bakjes en eierdozen gebruiken om je plantjes in te planten. De elastiekjes rond de busseltjes lente-ui kan je bewaren om voor iets anders te gebruiken. Lege bokalen gebruik je als voorraadpotten of om kiemgroenten te kweken… Alle beetjes helpen om deze planeet te redden.
Meer ecotips verzamelen we hier en voor onze avonturen in en rond het huis moet je hier zijn.
Laat je ons weten wanneer je een tip van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Je kunt ons ook volgen op Pinterest voor nog meer leuke pins & tips.