Van Koksijde tot Cadzand
Ben jij een ‘zeemens’? Wij houden allebei van water, dus houden we ook van ‘de zee’. Toch trekken we zelden naar de Belgische kust. We verkiezen nl. de rust en de natuurlijke schoonheid van de kust. Daarom trekken we steeds naar Zeeland met zijn verlaten stranden en ongerepte duinen. Maar vorige week reden we van Koksijde tot Cadzand en ontdekte toch enkele mooie plekken langs de Belgische kust.
Picknicken in de duinen van Koksijde
We vertrokken ’s ochtends vanuit ons vakantieappartement in de Leiestreek richting Koksijde met het plan te picknicken in de duinen. Onze eerste stopplaats was De Hoge Blekker in Koksijde, de hoogste duin van onze kust en een prachtig wandelgebied. Wat we niet wisten was dat die duin niet echt aan de zee ligt, dus verhuisden we ons picknickdeken naar een andere duin met zeezicht. Het moet van onze kindertijd geleden zijn, dat we nog gepicknickt hadden. Een schande, want het was super leuk! Nadat we ons tegoed gedaan hadden aan o.a. homemade BLT sandwiches trokken we verder richting Oostende.
Shin Kai Tei
We passeerden Nieuwpoort, wat we wel een leuke badstad met een charmant centrum vinden, om een bezoekje te brengen aan Oostende. Een overvolle dijk in coronatijd, dat vonden we geen goed idee en we besloten verder te trekken. Toevallig liepen we langs het ommuurde Koningspark, waar een openstaande poortje ons naar binnenlokte. Het contrast met de massa toeristen op de dijk was groot. Hier heerste een heerlijke stilte.
De tuin die de naam Shin Kai Tei draagt verwijst naar traditie en naar de rijke geschiedenis van deze plek, maar ook naar de zee. Wie de Japanse tuin in Hasselt ooit bezocht, zal eerder teleurgesteld zijn. Deze in Oostende is veel kleiner, maar we vonden het toch een leuke ontdekking.
Een pluim voor De Haan
Onze volgende stop was De Haan, een plek die we al langer op onze bucket list hadden staan. Het is opnieuw de rustige uitstraling van deze charmante Belle Époque badplaats, die ons aantrekt. (Zijn we oud aan het worden? ;-)) De mooie vakwerken villa’s, het oude stationnetje, de groene omgeving … het plaatje klopt helemaal. Wist je trouwens dat De Haan het langste strand van de Belgische kust heeft?
Het was intussen alweer etenstijd geworden en als je aan de kust bent eet je natuurlijk garnaalkroketten.
Tower
Het einddoel van ons dagje Belgische kust was de 22 meter hoge totem ‘Tower’ van Thomas Lerooy op de zeedijk van Duinbergen, Knokke Heist. Deze gigantische totem van 49 bronzen hoofden is best wel imposant. In de komende jaren zal deze zwarte zuil door de zilte zeelucht, de zon en regen een typische groene patine krijgen, een reden om nog eens terug te komen.
Als je in de buurt bent moet je zeker eens bij Sel Gris gaan eten, dat staat voor ons volgende zomer op de planning. Het is nl. het eerste sterrenrestaurant waar Guy en ik samen zijn gaan eten en omdat we volgend jaar 10 jaar gehuwd zijn, gaan we dat symbolisch bij Sel Gris vieren.
Cadzand & Sluis
We konden het niet laten om toch weer even de grens naar Zeeland over te steken, dit keer naar Cadzand & Sluis. Die twee zijn onlosmakelijk verbonden met Sergio Herman, geen wonder dat we op het terras van het Air Republic Café terechtkwamen. We hadden er net een heerlijke strandwandeling opzitten en zaten (alweer) met een hongertje. In het restaurant dien je te reserveren, maar in het café kan je elke dag vanaf 12 uur een hapje eten. Guy nam de voortreffelijke klassieker vitello tonnato, die toch weer net dat tikkeltje anders was en ik ging voor de iets avontuurlijkere Zeeuwse Hamachi met een heerlijke marinade.
Na deze lichte lunch reden we via een omweg naar Sluis. Een bruisend stadje, waar je zelden alleen bent en dat was die dag niet anders. We moesten gelukkig niet lang door de menigte waden om tot bij Bistro Bar d’eau te geraken. Deze gezellig bistro ligt aan het water en wordt gerund door twee jonge mensen, en toevallig werkt ook de zoon van een kennis in deze keuken. Op de kaart staan klassiekers zoals oesters, carpaccio, tarbot, kabeljauw, de betere steak etc. Omdat we bij Air Café al wat gegeten hadden, gingen we hier elk voor een voorgerecht. Guy nam ‘kikkerbillen in look’, iets wat hij al jaren niet meer gegeten had en ik genoot van de bouchot mosselen met tomaat en Ricard.
Ondanks onze vooroordelen blijkt er aan de Belgische kust nog veel te ontdekken.
We zijn nieuwsgierig wat jouw favoriete plekken aan de Belgische kust zijn. Tips zijn steeds welkom.
Laat je ons ook weten wanneer je een tip van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Wist je trouwens dat we ook een Facebookgroep hebben? Hopelijk tot gauw!