Ingredients
-
1/2 bloemkool
-
8 kerstomaatjes
-
4 dadels
-
1 eetlepel rozijnen
-
2 lente-ui
-
1/4 kleine courgette
-
1 teentje look
-
olijfolie
-
2 koffielepels rode ras el hanout
-
1/2 koffielepel komijn
-
1 koffielepel kurkuma
-
1 klontje boternaar keuze, kan ook olijfolie zijn
-
peper en zout
-
6 blaadjes munt
-
2 takjes bladpeterselie
-
1 eetlepel geroosterde Pijnboompitten
-
150 g Feta
-
1/2 rode ui
Directions
Vroeger vond ik bloemkool een erg saaie groente. De klassieke ‘bloemkool met witte saus’ (bechamel) is nooit mijn ding geweest. Ik at bloemkool nog het liefst rauw met wat cocktailsaus. Later ontdekte ik dat je meer variatie en structuur in deze groente kan brengen door ze bv. te vermalen tot ‘rijst’ of te pureren (zie ook recept zeebaars met 3 structuren van bloemkool) Deze couscous van bloemkool en feta is een variant op de bloemkoolrijst.
Nu vind ik bloemkool zo’n dankbare groente als vervanging van minder gezonde koolhydraten. Eén van mijn favoriete bereidingen is bloemkool nasi goreng. Ik heb me ook al gewaagd aan bloemkool pizzabodems. Zowel zelfgemaakt als gekocht en ik ben echt wel fan van die van Magioni.
Deze couscous op basis van bloemkool scoort thuis ook erg goed. Bovendien is het heel snel te maken.
Het laatste jaar gaan wij nog bewuster om met eten. Er is zoveel voedselverspilling, terwijl je bv. heel veel uit groenten kunt halen. Zeker als je zelf kweekt is het een zegen om zoveel mogelijk onderdelen van een groenteplant te gebruiken. De jonge bladeren van de bloemkool bijvoorbeeld stoofde ik met wat rode ui aan in olijfolie, enkel wat peper en zout erbij en klaar. Het paste perfect bij de couscous.
Ik at deze couscous zonder vlees, maar je kunt er perfect souvlaki, lams of kip bij serveren.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Snij de afgespoelde bloemkool in grove stukken en maal ze tot 'couscous' in een hakmolen of foodprocessor. Was de tomaatjes en halveer ze. Snij de lente ui en de courgette fijn. Plet de look of hak heel fijn. Snijd de dadels in stukjes. Hak de munt en peterselie fijn. |
2
Done
|
Verhit in een wok wat olijfolie. (Roer)bak hierin de bloemkool, tomaatjes, courgette, look en lente-ui gedurende een 4 tal minuten. Voeg de rozijnen, dadels en specerijen, peper en zout toe. Voeg nog wat extra olijfolie toe of het klontje boter. Laat nog enkele minuten garen tot de bloemkool beetgaar is. Neem van het vuur en voeg de fijngehakte munt en peterselie toe. Proef en breng eventueel op smaak met peper, zout en/of extra Ras-el-hanout. Je kunt deze couscous ook in de microgolf bereiden door alle ingrediënten, die in deze stap beschreven staan, in een komt te mengen en 5 minuten op 600 w te garen. Daarna omroeren en verder afwerken zoals hieronder beschreven staat. |
3
Done
|
Werk de couscous af met feta en rode ui. Serveer er naar keuze vlees of kip bij en de gestoofde bloemkool bladeren, zie intro. |