Ingrediënten
-
2 verse sardienen (gefileerd)
-
2 plakjes Seranoham
-
4 sneetjes stokbrood of ciabattabij voorkeur volkorenbrood
-
olijfolie extra vergine
-
peper en zout
-
Citroenpartjes
-
1 citroen
-
50 g suiker
-
50 g water
-
Vinaigrette
-
1 eetlepel kappertjes op zoutgespoeld en fijngehakt
-
1/4 sjalot
-
1 eetlepel gehakte bladpeterselie
-
1 eetlepel olijfolie extra vergine
-
1 koffielepel witte wijnazijn of chardonnay azijn
Intro
Ik heb het al vaker geschreven en zeker gezegd, bij mij komen eten is altijd met enig risico, niet alleen voor mijn gasten, maar ook voor mezelf. Meestal serveer ik gerechten, die dezelfde dag in mijn verbeelding tot stand kwamen. Zelden kook ik twee keer hetzelfde, het zijn dikwijls experimenten en ook deze crostini met gegrilde sardientjes had ik nog nooit eerder gemaakt. Alvorens ik aan mijn boodschappen begon, was ik eigenlijk van plan om iets met maatjesharing en serranoham te maken, maar omdat ik geen maatjes vond, nam ik verse sardienen en als ik het recept achteraf bekijk waren die sardienen een perfecte keuze. Het geheel klopte gewoon.
We hadden onze crostini al voor de helft naar binnen gespeeld, toen ik me realiseerde dat ik er nog een foto van moest maken. Het hapje op de foto is eigenlijk maar een halve crostini. De rest van de avond vroegen mijn gasten telkens voordat ze een hap namen: ‘Heb je al een foto gemaakt?’ 😉
Probeer deze variant ook eens.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Stappen
1
Klaar
|
Begin met de citroenpartjes. Snijd de schil van de citroen weg tot op het vruchtvlees, zodat de partjes zichtbaar worden. Snijd de partjes of segmenten los met een scherp mes. Breng intussen het water en de suiker aan de kook, tot de suiker is opgelost. Giet het suikermengsel over de citroenpartjes en laat op kamertemperatuur afkoelen. Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette en zet weg tot gebruik. |
2
Klaar
|
Snijd de sardienenfilets los, zodat er 4 stukjes vis ontstaan. Bestrooi met peper en zout en leg op iedere filet een takje venkel. Snijd de plakjes ham in de lengte in twee. Wikkel de filets in een plakje ham, (in het midden) maar laat aan beide kanten een stukje onbedekt. Verhit een grillpan, giet er een beetje olijfolie in en gril hierin aan de ene kant van de pan de stukken brood en aan de andere kant de sardienen aan beide zijden. |
3
Klaar
|
Schik het brood op 4 borden, leg er telkens een sardientje op, werk af met de vinaigrette en een uitgelekt citroenpartje. |