Ingredients
-
ca. 2 kg bio hoevekip
-
1 handvol verse kruiden (citroenmelisse, peterselie, oregano, ...)
-
3 eetlepels + extra olijfolie extra vergine
-
peper en zout
-
2 tenen knoflook
-
1 onbespoten citroen
-
1,5 kg aardappelen
-
1 tak rozemarijn
Directions
Lang geleden, nog voor we hier onze eigen kook- en interieurprogramma’s hadden, verslond ik die op BBC. Daar ontdekte ik de jonge Jamie Oliver of The Naked Chef. In zijn eerste gelijknamige kookboek vond ik het recept van Perfect Roast Chicken. Wauw! Wat een idee om fijngehakte kruiden onder de huid van de kip te stoppen. Sinds maak ik kip uit de oven altijd op die manier. Het leuke is dat je kunt afwisselen en variëren. Je kunt de ene keer stukjes parmaham onder de kruiden mengen, de andere keer parmezaan, enz. Voor deze kip met kruiden en citroen uit de oven hakte ik de eerste verse kruiden uit de tuin fijn: citroenmelisse, peterselie en oregano. Eerder heb ik ook al basilicum gebruikt, of dragon. Het is allemaal even lekker.
Een ander trucje dat ik van Jamie leerde is om je aardappelen samen met de kip in de oven te garen. Hij kookt eerst de citroen en knoflook mee met de aardappelen om die daarna in de kip te proppen. Het komt de smaak helemaal ten goede.
Zot van kip? Hier vind je al onze kiprecepten.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. We zijn trouwens ook op Pinterest te vinden. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Verwarm de oven voor op 190˚C. Spoel de kip en dep hem droog met keukenpapier. Strooi peper en zout in de buikholte. Hak de kruiden fijn, doe ze eventueel in een hakmolen en meng met olijfolie, peper en zout. Trek het vel van de kip voorzichtig omhoog en duw het kruidenmengsel voorzichtig onder de huid. Snij de dijen enkele keren in en wrijf ook deze in met de resterende kruidenmix. Doe dit best voordat ze in de oven gaat. |
2
Done
|
Schil de aardappelen en snij ze in 4. Doe ze samen met de hele citroen en de knoflookteentjes in gezouten water en breng aan de kook. Kook de aardappelen ca. 10 minuten. Haal de knoflook en citroen uit het kookwater. Doe de knoflookteentjes in de holte van de kip. Prik met een vork in de nog warme citroen en steek die vervolgens in het uiteinde van de kip. Giet de aardappelen af, laat ze even uitstomen en schud ze daarna lichtjes op, zo worden ze krokanter. |
3
Done
|
Wrijf de kip in met olijfolie en bestrooi met peper en zout of een beetje kipkruiden. Leg de kip in een braadslede en bak ongeveer 45 min. in de voorverwarmde oven. Haal de kip uit de braadslede en doe de aardappelen en rozemarijn in het vrijgekomen braadvet. Schep de aardappelen even om, maak in het midden een 'kuiltje' en leg de kip er weer in. Plaats de kip nog eens 45 minuten in de oven of tot de hij gaar is en de aardappelen goudbruin zien. |
4
Done
|
Snij de kip aan tafel aan en serveer met een seizoensalade. |