• Home
  • Zoet
  • Wentelteefjes van rozijnenbrood, vanilleparfait en gepocheerde appel
0 0
Wentelteefjes van rozijnenbrood, vanilleparfait en gepocheerde appel

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
2 sneetjes per persoon rozijnenbrood
2 bio eieren
300 ml volle melk
1 snufje kaneelpoeder
1 kaneelstok
1 eetlepel ongezouten boter
200 ml slagroom
125 gr suikerklontjes
100 ml water
1,5 dl of 150 ml droge witte wijn
1 vanillestokje
1 zakje vanillesuiker
3 eieren, gesplitst
195 gr fijne suiker
4 dl room 35%
handje vol rozijnen
klein glaasje vol rum
1 jona gold appel
1 per persoon kleine serveerringen
vershoudfolie

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Wentelteefjes van rozijnenbrood, vanilleparfait en gepocheerde appel

of hoe een simpel vieruurtje plots feestelijk wordt

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Het hoge woord is eruit, we mogen dit jaar de eindejaarsfeesten enkel met onze bubbel vieren. Na alles wat we het afgelopen jaar hebben doorstaan, nemen we dat er ook maar weer bij. 2020 is het jaar dat we ons nog lang zullen heugen, maar eigenlijk zo snel mogelijk achter ons willen laten. Wij hebben er al die tijd het beste van gemaakt, maar o wat zouden we graag ons oude leventje weer willen oppikken en over iets anders kunnen bloggen dan enkele koken en wandelen. Afgezien daarvan proberen we ook de laatste maand van dit bizarre jaar in schoonheid af te sluiten. Feesten in kleine kring wil niet zeggen dat we niet lekker mogen eten. Vandaar deze feestelijke afsluiter, een dessert van wentelteefjes van rozijnenbrood, vanilleparfait en gepocheerde appel.

Wie een glutenintolerantie heeft kan het rozijnen- of krentenbrood vervangen door een glutenvrije variant of door wit brood!

Wentelteefjes maak je van oud brood. Zorg er dus voor dat je rozijnenbrood droog genoeg is. Anders leg je best 2 dagen op voorhand 2 sneetjes per persoon uit de broodzak om ze goed te drogen. Toch een belangrijk detailtje…

Deze wentelteefjes van rozijnenbrood krijgen een extra feestelijke toets door de vanilleparfait, een eenvoudige manier van ijs bereiden. Het bord wordt straks verder versierd met rozijntjes en gepocheerde appelschijfjes. Dit recept is o zo simpel en o zo lekker. Vooral die vanilleparfait. Hemels! Wedden dat je hiermee gaat scoren!

Laat je niet afschrikken door de moeilijkheidsgraad medium. Enkel de karamel vraagt wat oefening, maar die kan je eventueel vervangen door gekochte decoratie of achterwege laten. Je kunt trouwens het meeste voor deze wentelteefjes van rozijnenbrood, vanilleparfait en gepocheerde appel al enkele dagen op voorhand klaarmaken.

Misschien lust je liever het dessert van aardbeien, bladerdeeg en een crème van mascarponeroom.

Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Bezoek ook zeker onze website GlutenVrijLevenHopelijk tot gauw!

Steps

1
Done

OP VOORHAND TE BEREIDEN

Rozijnenbrood: Laat deze minstens 2 dagen op voorhand drogen.

Slagroom: Mix de slagroom met de vanillesuiker stijf en zet afgedekt weg in de koelkast.

2
Done

Karameldecoratie

Om karamel te bereiden moet alles heel proper zijn. Het minste vuiltje kan je gerecht doen mislukken. Zorg dus dat je steelpannetje goed proper is. Ik gebruik suikerklontjes omdat hier minder vuil kan inzitten dan een bokaal met losse kristalsuiker. Heb je geen suikerklontjes, geen probleem hoor! Neem dan gewone fijne suiker maar zorg dat ie proper is. Zo ook het water. Neem best een flesje.
Karamel wordt superheet tijdens het klaar maken. Wees dus voorzichtig want dit kan enorme brandwonden veroorzaken... (Alle kleine kinderen nu uit de keuken ;-) )
Neem een grote kom en vul deze met koud water om straks het steelpannetje in te laten afkoelen.

Doe de klontjes in een steelpannetje samen met het water. Zet dit op een laag vuurtje. Draai het pannetje soms rond. Niet in de pan roeren! Zet het vuur iets hoger wanneer de klontjes gesmolten zijn en blijf er nu bij. Nu kan het immers snel gaan. Wanneer de karamel bruin begint te kleuren, haal je hem van het vuur en laat het pannetje even afkoelen in het koude water. Als de karamel te stijf is, kun je er wat koud water bijgieten. (Dit kan spatten) Neem een propere bakplaat en drup met een eetlepel enkele slierten op de bakplaat. Laat afkoelen en schraap ze los. Leg ze weg in de koelkast met telkens een stukje bakpapier tussen zodat ze niet aan elkaar kunnen kleven.

3
Done

Vanilleparfait

Giet de wijn in een steelpan. Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het stokje en het merg bij de wijn en laat dit 10 minuten zachtjes koken. Voeg nu 75 gr suiker toe en los deze op. Klop de eierdooiers los in een kom. Voeg de warme vloeistof al roerend bij de eierdooiers. Blijven roeren! Giet de massa terug in de pan en klop nu op een zacht vuur gaar. Als de massa gaar is (wanneer er bubbels beginnen te komen) deze zo snel mogelijk met een mixer koud kloppen. Zet daarna in de koelkast en laat verder afkoelen. Mix nu de 3 eiwitten stijf samen met 120 gr suiker. Als de eiwitten stijf zijn deze mengen met de eierdooiermassa en de room uit de koelkast. Vul hiermee de vormpjes en zet ze 1 nacht in de vriezer. Dek ze af met vershoudfolie.

4
Done

Gemarineerde rozijnen

Doe de rozijnen in een beker of glas en giet er rum over zodat alle rozijnen onder staan. Zet 1 nacht weg in de koelkast.

5
Done

DE DAG ZELF

Schil de appel en snij ze in partjes. Giet witte wijn in een steelpannetje. Voeg het kaneelstokje erbij. Laat dit even opkoken. Wanneer het kookpunt is bereikt, zet je het vuur lager en doe de partjes appel erbij. Zorg dat deze niet meer koken. Ze mogen nog wat knapperig blijven.

Snij de sneetjes brood uit met een ringvorm. Zorg dat de ring iets kleiner is dan de snee brood. De korsten gebruiken we niet. Meng de eieren met de melk en het kaneelpoeder. Leg de broodjes vlak voordat je ze gaat bakken even in dit mengsel langs beide kanten. Laat in een bakpan de boter smelten en bak hierin de wentelteefjes goudbruin aan beide zijden.

6
Done

Afwerking:

Leg 2 wentelteefjes op elkaar. Schik er de vanilleparfait boven op. Dan een karameldecoratie en daarop een toef slagroom. Versier rondom met de partjes appel en werk af met de gemarineerde rozijntjes.

Guy

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
eend met bramen, vijgen en witloof
previous
Wilde eend met bramen, vijgen en witloof
Dessert van aardbeien, bladerdeeg en een crème van mascarponeroom
next
Dessert van aardbeien, bladerdeeg en een crème van mascarponeroom
eend met bramen, vijgen en witloof
previous
Wilde eend met bramen, vijgen en witloof
Dessert van aardbeien, bladerdeeg en een crème van mascarponeroom
next
Dessert van aardbeien, bladerdeeg en een crème van mascarponeroom

Add Your Comment

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here