0 0
Wilde eend met bramen, vijgen en witloof

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
4 wilde eend filets
De puree
4 kruimige aardappelen
2 middelgrote pastinaken
1 klontje boter
scheutje melk
nootmuskaat
peper en zout
De bramensaus
250 g diepvriesbramen
2 eetlepels honing
100 ml rode porto
150 ml wildfond
1 takje tijm
peper en zout
1 klontje boter
De afwerking
50 ml rode bietensap
1 el rietsuiker
baby oesterzwammen of enoki
3 - 4 verse vijgen
1 sjalot
12 verse bramen
4 grondwitloof
boter
peper en zout

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Wilde eend met bramen, vijgen en witloof

pastinaakpuree en saus van bramen en rode port

Features:
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
Cuisine:

Ingredients

  • De puree

  • De bramensaus

  • De afwerking

Directions

Share

Guy is verzot op eend, dus maak ik dat regelmatig voor hem klaar. Zelf eet ik geen rood vlees maar neem telkens een dubbele portie groenten. Daarom dat mijn gerechten telkens uit meerdere groentesoorten bestaan. Deze feestelijk bereiding van wilde eend met bramen, vijgen en witloof kreeg het gezelschap van pastinaakpuree (verhouding is 2 delen pastinaak, 1 deel aardappel), enoki paddenstoelen en een streepje rode bietensiroop. De jus, die afzonderlijk geserveerd werd, was op basis van bramen en rode port.

Voor de rode bietensiroop laat je het sap van rode biet met wat suiker inkoken en daarmee trek je een mooie rode streep op het bord. De wilde eend koop je bij de poelier, vraag om filets. De bramen en vijgen voor de afwerking zijn vers. Voor de saus kan je eventueel diepgevroren bramen kopen. Meestal koop ik grondwitloof, dat heeft veel meer smaak. Je kunt de wilde eend met bramen, vijgen en witloof afwerken met wilde paddenstoelen, maar ik vond de enoki hier wel bij passen.

Misschien lust je één van onze andere eend bereidingen ook wel, kijk hier voor meer inspiratie.

Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!

Steps

1
Done

De puree

Kook de geschilde en in grove stukken gesneden aardappel en pastinaak in gezouten water gaar. Giet af en pureer met een klontje boter en een scheutje melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Houd warm.

2
Done

Het 'garnituur'

Kook het bietensap met de rietsuiker in tot siroop.
Bak het gehalveerde witloof in boter goudbruin en breng op smaak met peper en zout. Laat nog zo'n 8 minuten verder stoven.
Was de vijgen en bramen. Snij de vijgen in partjes en houd opzij.
Bak de paddenstoelen kort aan in wat boter en breng op smaak met peper en zout. Houd ze warm.

3
Done

De eend

Verwarm de oven voor op 180°C. Kruid de filets met peper en zout, bak ze kort aan in wat olijfolie, zodat ze rondom mooi bruin gekleurd zijn. (Bewaar de pan voor de saus) Bak ze ca. 8 - 10 minuten af in de voorverwarmde oven. Haal de filets uit de oven en laat ze nog even rusten op een warme plaats. Snij ze vlak voor het opdienen in sneetjes van ca. 1,5 cm.

4
Done

Snij de sjalot fijn en fruit die in het resterende braadvet van de eend. Voeg de ontdooide bramen en de honing toe en laat even pruttelen. Blus de pan met de port en voeg vervolgens de wildfond toe en het takje tijm. Laat de saus voor de helft inkoken. Giet door een zeef, breng de saus op smaak met peper en zout en monteer klontjes boter.

5
Done

De afwerking

Trek met behulp van een penseel brede strepen rode bietsiroop over de borden. Verdeel twee hoopjes puree op de uiteinden van de streep. Schik het vlees aan één zijde en het witloof aan de andere zijden. En werk verder af met het overige garnituur. Serveer de jus aan tafel.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Glutenvrij kippenpasteitje met bladerdeeg
previous
Glutenvrij kippenpasteitje of vol-au-vent
Wentelteefjes van rozijnenbrood, vanilleparfait en gepocheerde appel
next
Wentelteefjes van rozijnenbrood, vanilleparfait en gepocheerde appel
Glutenvrij kippenpasteitje met bladerdeeg
previous
Glutenvrij kippenpasteitje of vol-au-vent
Wentelteefjes van rozijnenbrood, vanilleparfait en gepocheerde appel
next
Wentelteefjes van rozijnenbrood, vanilleparfait en gepocheerde appel

Add Your Comment

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here