Ingredients
-
4 wilde eend filets
-
De puree
-
4 kruimige aardappelen
-
2 middelgrote pastinaken
-
1 klontje boter
-
scheutje melk
-
nootmuskaat
-
peper en zout
-
De bramensaus
-
250 g diepvriesbramen
-
2 eetlepels honing
-
100 ml rode porto
-
150 ml wildfond
-
1 takje tijm
-
peper en zout
-
1 klontje boter
-
De afwerking
-
50 ml rode bietensap
-
1 el rietsuiker
-
baby oesterzwammen of enoki
-
3 - 4 verse vijgen
-
1 sjalot
-
12 verse bramen
-
4 grondwitloof
-
boter
-
peper en zout
Directions
Guy is verzot op eend, dus maak ik dat regelmatig voor hem klaar. Zelf eet ik geen rood vlees maar neem telkens een dubbele portie groenten. Daarom dat mijn gerechten telkens uit meerdere groentesoorten bestaan. Deze feestelijk bereiding van wilde eend met bramen, vijgen en witloof kreeg het gezelschap van pastinaakpuree (verhouding is 2 delen pastinaak, 1 deel aardappel), enoki paddenstoelen en een streepje rode bietensiroop. De jus, die afzonderlijk geserveerd werd, was op basis van bramen en rode port.
Voor de rode bietensiroop laat je het sap van rode biet met wat suiker inkoken en daarmee trek je een mooie rode streep op het bord. De wilde eend koop je bij de poelier, vraag om filets. De bramen en vijgen voor de afwerking zijn vers. Voor de saus kan je eventueel diepgevroren bramen kopen. Meestal koop ik grondwitloof, dat heeft veel meer smaak. Je kunt de wilde eend met bramen, vijgen en witloof afwerken met wilde paddenstoelen, maar ik vond de enoki hier wel bij passen.
Misschien lust je één van onze andere eend bereidingen ook wel, kijk hier voor meer inspiratie.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De pureeKook de geschilde en in grove stukken gesneden aardappel en pastinaak in gezouten water gaar. Giet af en pureer met een klontje boter en een scheutje melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Houd warm. |
2
Done
|
Het 'garnituur'Kook het bietensap met de rietsuiker in tot siroop. |
3
Done
|
De eendVerwarm de oven voor op 180°C. Kruid de filets met peper en zout, bak ze kort aan in wat olijfolie, zodat ze rondom mooi bruin gekleurd zijn. (Bewaar de pan voor de saus) Bak ze ca. 8 - 10 minuten af in de voorverwarmde oven. Haal de filets uit de oven en laat ze nog even rusten op een warme plaats. Snij ze vlak voor het opdienen in sneetjes van ca. 1,5 cm. |
4
Done
|
Snij de sjalot fijn en fruit die in het resterende braadvet van de eend. Voeg de ontdooide bramen en de honing toe en laat even pruttelen. Blus de pan met de port en voeg vervolgens de wildfond toe en het takje tijm. Laat de saus voor de helft inkoken. Giet door een zeef, breng de saus op smaak met peper en zout en monteer klontjes boter. |
5
Done
|
De afwerkingTrek met behulp van een penseel brede strepen rode bietsiroop over de borden. Verdeel twee hoopjes puree op de uiteinden van de streep. Schik het vlees aan één zijde en het witloof aan de andere zijden. En werk verder af met het overige garnituur. Serveer de jus aan tafel. |