Ingredients
-
490 ml lauw waterVan 30 graden
-
5 g guargom of xanthaangomTe koop bij dieetwinkels
-
1,5 theelepel zout
-
120 g maiszetmeel
-
220 g boekweitmeel
-
100 g donker rijstmeel
-
50 g teff vlokkenMerk Zonnatura of ander
-
3 eetlepels zadenmix (pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, ...)
-
2 theelepels droge bakkersgist
Directions
[avatar user=”inge” /]
Heb jij al ooit lekker glutenvrij brood gekocht? Ik heb al verschillende merken geprobeerd, maar tot nu vond ik geen enkel brood lekker. Hetzelfde met afbakbroodjes ed. Alleen in Aken (D) bij Isabella Glutenfreie Patisserie vond ik lekker glutenvrij zadenbrood, maar Aken is een beetje ver om wekelijks mijn inkopen te doen. Wanneer ik op voorhand weet dat iemand die richting uitgaat laat ik weleens wat broden meebrengen om ze in te vriezen, maar vers smaken ze toch veel beter. Bij Isabella verkopen ze trouwens ook heel mooie gebakjes, die glutenvrij zijn, maar ook lactosevrij en vegan. Als je in de buurt bent moet je zeker eens binnenlopen.
Laatst zocht ik online en in mijn broodbakboeken naar recepten. Ik vond dit recept in het boekje dat bij mijn Tefal broodmachine hoort, maar ik paste het wel een beetje aan door er zaden en teff aan toe te voegen. Tot mijn verrassing kwam dit brood aardig in de buurt van Isabella’s broden. Lekker vast, niet zoet en al helemaal niet droog. De volgende keer kneed ik het deeg wel zelf en gaat het brood de oven in. Het brood uit onze broodmachine komt er altijd een beetje misvormd uit en je hebt onderaan altijd 2 gaten door de kneedhaken en dat vind ik maar niks. ?
Gluten zorgen voor de samenhang in deeg. Bij het maken van glutenvrije producten moet je dus een soort ‘lijm’ gebruiken. Daarom gebruikt men xanthaangom of guargom, beide zijn te koop in dieetwinkels en door Europa goedgekeurd als toevoegingsmiddel in voeding. Wanneer je het brooddeeg met de hand wilt kneden moet je het dubbel zolang kneden als normaal. Daarom raad ik een keukenmachine zoals de Kitchenaid aan om het voor te kneden.
Als je geen last van gluten hebt wil je dit aardappelbrood met mediterraan herfsttintje misschien eens uitproberen.
Wil je niets missen? Volg onze kook-, leef- en genietmomenten op Facebook of Instagram. Als je lid wordt van onze Facebookgroep krijg je er nog nuttige tips en interessante links bovenop.
Steps
1
Done
|
|
2
Done
|
Voor in de broodmachineDoe het lauwe water (30°C) in de kuip van je broodmachine en Voeg de ingrediënten in deze volgorde toe: de guar- of xantaangom, zout, maïszetmeel, boekweitmeel, rijstmeel, teff, zaden en de droge gist. Zet de kuip in de machine en kies het programma voor glutenvrij brood. Neem de kuip uit de machine wanneer het programma afgelopen is en haal het brood eruit. Laat afkoelen op een rooster. |