Ingredients
-
4 hinde steaks
-
boter
-
peper en zout
-
4 stronkjes witlof
-
200 g spruiten
-
250 g knolselderij
-
1 plak peperkoek
-
4 porties Gratin van butternut en aardappelZie recept hierboven
-
De portosaus
-
400 ml wildfond
-
1 sjalot
-
1 teentje knoflook
-
1 glaasje porto
-
2 takjes tijm
-
1 takje rozemarijn
-
1 klontje boter
-
peper en zout
Directions
‘Wanneer maak je nog eens een lekker wildgerecht?’ vroeg Guy laatst. Het was inderdaad al een jaar of zo geleden. Nu, wild hoor je enkel in het wildseizoen te eten en die tijd is aangebroken. Op het menu kwam dus hinde steak met portsaus, herfstgroenten, gratin van butternut en aardappel en een crumble van peperkoek. Zelf eet ik geen rood vlees, enkel ‘wit’ gevogelte (maar gelukkig weet ik het wel klaar te maken 😀) Voor mezelf bakte ik een portie oesterzwammen i.p.v. hinde, nog lekkerder zijn wilde paddenstoelen.
Ik kocht het vlees, groenten en de wildfond bij onze plaatselijke Lidl, maar je vindt hinde steaks ook bij speciaalzaken, poeliers en de betere supermarkten. De portosaus werd met onze zelfgemaakte porto gemaakt, maar echte Port is prima.
Soms lijken onze recepten veel werk, maar je kunt eigenlijk redelijk wat voorbereiden. De groenten worden op voorhand gestoomd en vlak voor het opdienen even in wat boter gebakken of opgewarmd. De gratin, recept vind je hier, kan je op voorhand maken en opwarmen, zelfs de saus kan je voorbereiden.
Misschien lust je liever wilde eend, probeer dan dit recept eens.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De groenten en crumbleMaak eerst de gratin van butternut en aardappel, recepten link vind je in de intro. Maak witlof en spruiten schoon. Stoom ze in een stoompan (ca. 15 minuten) of -oven. Schil de knolselderij en snijd in dobbelsteentjes, stoom ze de laatste 5 minuten mee met de andere groenten. Haal ze uit de pan of oven en zet opzij. Verkruimel de peperkoek en bak krokant in een droge koekenpan. |
2
Done
|
De portsausSnij de look en sjalot grof, breng aan de kook met Port, de kruiden en de helft van de fond. Laat voor de helft inkoken. Voeg de rest van de fond toe en laat weer inkoken. Zeef en breng op smaak met peper en zout en roer er een klontje boter onder. Je kunt eventueel wat sausbinder gebruiken om te binden. |
3
Done
|
De steaksVerwarm een klontje boter en schep het schuim eraf. Bak de hinde steaks ca. 4 minuten aan elke zijde, vergeet ook de zijkanten niet kort dicht te schroeien. Haal uit de pan en laat 3 - 4 minuten rusten in aluminiumfolie. |
4
Done
|
De afwerkingZorg ervoor dat de gratin warm is. Verwarm een klontje boter en verwarm hierin de groenten, breng ze op smaak met peper en zout. Warm de saus. Schik gratin, vlees en groenten op de borden. Strooi,er wat crumble over en doe de saus eventueel in individuele potjes. |