Ingredients
-
De eend
-
1-2 eendenborstfilets (magrets)
-
1 snuifje Chinees vijf kruiden poeder
-
peper en zout
-
De wortelpuree
-
4 wortelen
-
100 g boter
-
1 sinaasappel
-
De geglaceerde wortelen
-
4-6 wortelen
-
1 scheutje olijfolie
-
1 snuifje komijnpoeder
-
1 scheutje ahornsiroop
-
De linzen
-
200 g linzen (uit blik) of gekookt
-
1 klein teentje knoflook
-
1 kleine sjalot
-
1 klontje boter
-
1 mespunt komijnpoeder
-
peper en zout
-
De jus
-
2 takjes tijm
-
1 sjalot
-
400 ml kippenfond
-
1 glaasje porto
-
100 g boter
-
Afwerking
-
2 lente-uien
Directions
Het zijn de laatste weken in ons huis, want over een maand verhuizen we. Maar tussen het inpakken en sjouwen met verhuisdozen door, koken we nog steeds. Laten we het ontspanning noemen. Laatst maakte ik eend met wortel en linzen. De wortel kwam op het bord als een pureetje met sinaasappel en als geglaceerde wortel. De linzen kregen gezelschap van look, sjalot en komijn. Ik gebruikte een blikje linzen, maar je kunt ook gedroogde linzen nemen en ze vooraf koken.
We hebben al vaker eend gemaakt; het is Guy’s favoriete vlees. De combinatie met wortel en een vleugje sinaasappel is perfect, want het vette van de eend kan wel een zoete en frisse tegenhanger gebruiken.
Serveer met een aardappelbereiding naar keuze, puree, kroketten, …
Laat je ons weten wanneer je het recept voor deze eend met puree van wortel, geglaceerde wortels en linzen geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De wortelpureeSchraap de wortelen en verwijder de uiteinden. Snijd ze in grove stukken en kook ze in licht gezouten water. Pureer de uitgelekte wortelen met het sap van de sinaasappel en de boter tot een gladde, romige puree. Breng op smaak met peper en zout. Houd warm tot gebruik. |
2
Done
|
De geglaceerde wortelenJe tekst is duidelijk, maar hier zijn enkele kleine aanpassingen om de instructies nog iets vloeiender te maken: Verwarm de oven voor op 200°C. Was of schraap de wortels en laat 1,5 cm van het loof eraan zitten. Leg ze op een bakplaat. Bestrooi met komijnpoeder, peper en zout, en druppel de olie en ahornsiroop erover. Plaats de bakplaat ongeveer 20 minuten in de oven, of tot de wortels beetgaar zijn, en schep ze halverwege om. |
3
Done
|
De linzenStoof de gesnipperde sjalot en knoflook aan in een klontje boter. Voeg de linzen toe en breng op smaak met komijn, peper en zout. |
4
Done
|
De eendVerwarm de oven voor op 180°C. Snijd de velkant (vet) van de eendenfilets kruiselings in. Wrijf het vlees in met vijfkruidenpoeder, peper en zout. Bak de filets met de velkant naar beneden in een pan zonder vetstof tot de vetkant krokant is. Het vlees bakt in zijn eigen vet. Draai de filets om en schroei het vlees dicht. Plaats de filets vervolgens 8 minuten in de oven. Haal ze eruit, wikkel ze in aluminiumfolie en laat nog 5 minuten rusten. Snijd het vlees in plakken en houd warm. |
5
Done
|
De jusSnijd de look en sjalot ongepeld grof en bak ze in een beetje achtergebleven eendenvet uit de pan. Blus de pan met port. Voeg de tijm toe en breng aan de kook, laat de alcohol verdampen. Voeg de helft van de fond toe en laat tot de helft inkoken. Voeg de rest van de fond toe en laat weer inkoken. Zeef de saus, breng op smaak met peper en zout, en roer er een klontje boter door. Je kunt eventueel wat sausbinder gebruiken om de saus te binden. |
6
Done
|
De lente-uiVerwijder de lelijke bladeren van de lente-ui. Rooster de lente-uitjes in een grillpan en houd ze warm. |
7
Done
|
Op het bordSchik alles mooi op verwarmde borden en werk af met geroosterde lente-ui. |