0 0
Indiase stoverij met geurige rijst

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
De stoverij
1 kg rundstoofvlees
2 rode paprika
2 uien
1 (400g) blik tomatenstukjes
olijfolie
2 cm gemberwortel (vers)
2 tenen knoflook
snuif chilipoeder
1 koffielepel kaneelpoeder
1 eetlepel Garam Masala
1 eetlepel kurkuma
1 koffielepel komijnpoeder
2 kruidnagels
250 g Griekse yoghurt
1 bosje koriander (vers)
De rijst
350 g basmatirijst
olijfolie
1 eetlepel komijnzaad
1/2 eetlepel zwarte peperbollen
1 laurierblad eventueel Indiaas
1 kaneelstok
5 peulen kardemom
1 eetlepel boter (of ghee)
zout

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Indiase stoverij met geurige rijst

of een curry van rundvlees met jeera pulau

Features:
  • Glutenvrij
Cuisine:

Ingredients

  • De stoverij

  • De rijst

Directions

Share

Er was een tijd dat ik vaak Indiaas at. Meestal in Groot-Brittannië waar ik toen regelmatig vertoefde. Maar de allerlekkerste herinnering heb ik aan een thali (schotel kleine gerechtjes) in Little India in Singapore. Ik ontmoette er mijn broer die op doorreis was. Aangetrokken door de heerlijke aroma’s belandden we in een eenvoudig eetstalletje waar we het ene na het andere vegetarische gerecht ontdekten. Ook thuis ging ik vaak aan de slag. Lang voordat Njam tv bestond verslond ik nl. kookprogramma’s op BBC. Daar leerde ik van Keith Floyd de allerlekkerste curries en stoverijen maken. Deze geurige rijst of jeera pulau is zo’n recept. Maar ik was ook fan van Madhur Jaffrey. Jaren later belandde ik in NY toevallig in haar restaurant Dawan. Wat een verrassing was dat!

Toen Guy laatst een alternatief voor stoofvlees zocht en op de proppen kwam met deze Indiase stoverij was ik natuurlijk in mijn nopjes.

De bereiding kost hooguit 45 minuten, maar je moet de stoverij wel ca. 90 minuten zachtjes laten stoven. Serveer er eventueel een linzenstoofpotje bij of sag paneer, spinazie met paneer of cottage cheese).

Garam Masala is een Indiaas specerijenmengsel, wij gebruikten die van Euroma by Jonnie Boer. Alle ingrediënten vind je makkelijk bij Albert Heijn.

Misschien lust je deze curry met groenten en kalkoen ook wel.

Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. We zijn trouwens ook op Pinterest te vinden. Hopelijk tot gauw!

Steps

1
Done

De stoverij

Doe de yoghurt samen met de specerijen, de geraspte look en gember in een kom. Doe het stoofvlees erbij en meng goed. Laat het vlees minstens een half uurtje marineren.

2
Done

Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de ui en paprika schoon en snijd in grove stukken (je kunt de paprika eventueel op voorhand met een dunschiller schillen). Snij de stelen van de koriander af en bewaar de blaadjes als garnering. Doe de ui, paprika en korianderstelen in een mengbeker of hakmolen en pureer tot een puree.

3
Done

Stoof de puree in een stoofpot aan in een beetje olijfolie. Voeg de tomatenstukjes toe, roer alles goed om en voeg het vlees toe met de yoghurtmarinade. Breng het geheel aan de kook, plaats het deksel op de pot en zet in de voorverwarmde oven. Laat de stoverij minstens anderhalf uur zachtjes garen. Controleer of het vlees mals is en laat het indien nodig nog wat langer in de oven. Breng op smaak met zout en eventueel wat peper.

4
Done

De geurige rijst

Laat de rijst 30 minuten weken in water, giet af en laat goed uitlekken. Dit kan je op voorhand, terwijl het vlees in de oven staat.

5
Done

Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot, doe de droge specerijen (komijn, peperkorrels, kardemom, in 2 gebroken kaneelstok en laurierblad) erbij. Roer goed tot de aroma's vrijkomen, zorg ervoor dat de specerijen niet aanbakken. Doe de rijst erbij en roer goed. Voeg 700 ml kokend water toe en een flinke snuif zout. Laat met een deksel op de pot 8 minuten zachtjes garen. Roer de boter onder de rijst, plaats opnieuw het deksel op de pot en laat nog 7 minuten verder garen tot al het vocht is opgenomen.

6
Done

Serveer de stoverij met de geurige rijst en werk af met korianderblaadjes.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
kabeljauw met chorizo en zoete aardappel gnocchi
previous
Kabeljauw met chorizo en zoete aardappel gnocchi
Geroosterde groenten met quinoa en feta
next
Geroosterde groenten met quinoa en feta
kabeljauw met chorizo en zoete aardappel gnocchi
previous
Kabeljauw met chorizo en zoete aardappel gnocchi
Geroosterde groenten met quinoa en feta
next
Geroosterde groenten met quinoa en feta

Add Your Comment