0 0
Kruidige kip met aubergine en dadels

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediënten

Corrigeer aantal:
225 g basmatirijst
1 grote ui
1 aubergine
3 tenen knoflook
1 koffielepel geraspte gember
3 theelepels gemalen komijn
4 theelepels harissa
1 kleine (enkel schil) opgelegde citroen
1/2 citroen
8 (met vel en been) kippendijen
12 dadels
2 eetlepels rozijnen
600 ml kippenbouillon
zeezout (vlokken of grof zout)
peper
3 eetlepels olijfolie
15 g gepelde pistachenoten, ongezouten

Dit recept vastpinnen

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Kruidige kip met aubergine en dadels

Marokkaanse stijl

Kenmerken:
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij

Ingrediënten

Intro

Share

Het gebeurt niet vaak dat ik een recept stap voor stap volg, maar dat was wel de intentie bij de ‘Moroccan-Spiced Chicken with Dates and Aubergines’ van Nigella Lawson. Onderweg bleek dat de enige sinaasappel die in mijn koelkast lag aan de onderkant groen was uitgeslagen. Ik verving hem daarom door opgelegde citroen en een beetje citroensap en voegde uiteindelijk nog wat rozijnen toe aan deze overheerlijke kruidige kip met aubergine en dadels.

Oorspronkelijk twijfelde ik of ik er wel een ovengerecht van zou maken. De ingrediënten lenen zich nl. uitstekend om in een tajine te garen. Ik zou de rijst dan weglaten en er afzonderlijk couscous bij serveren. Guy hakte de knoop door, hij vond het niet erg om twee keer in een week rijst te eten, donderdag heb ik nl. risotto met porcini gepland. Wij koken steeds volgens een weekmenu, dat heeft veel voordelen. Je haalt enkel dat in huis wat je nodig hebt, wat voordeliger is voor je portemonnee. Je gaat bovendien voedselverspilling tegen, want je verwerkt de overschotten in andere gerechten.

Kruidige kip met aubergine en dadels

Tips:
Volgens het originele recept hoef je de kip niet aan te bakken, maar enkel met zoutvlokken te bestrooien voor een krokant korstje. Dat korstje kwam niet binnen de aangegeven tijd, dus plaatste ik de schotel op het einde kort onder de grill.

Wij maakte dit recept voor 2 – 3 personen en aten er 2 dagen van, m.a.w. het recept biedt voldoende eten voor 4 grote eters of 6 kleine eters of voor 6 normale eters als als je ook een voorgerecht en dessert serveert.

Gebruik kippenbouillon die zout bevat of voeg zout aan het gerecht toe.
Serveer met een lekkere salade, zoals die uit dit gerecht.

 

Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Je vindt ons ook op Pinterest.

(Visited 101 times, 1 visits today)

Stappen

1
Klaar

Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de ui grof en de aubergine in blokjes. Snij de schil van de opgelegde citroen in fijne reepjes. Rasp de gember en knoflook. Snij de dadels grof. Doe de rijst in een zeef en was hem onder stromend water tot het water helder is.

2
Klaar

Doe de rijst in een ovenvaste schaal van ca. 30 cm diameter, de kip moet in een enkele laag liggen. Voeg al de andere ingrediënten toe, behalve de olie en pistachenoten, en schep alles door elkaar, leg de stukken kip met het vel naar boven en bestrooi ze met zout.
Besprenkel met de olie. Bak onafgedekt in de oven gedurende 40 minuten. De bovenkant moet goudbruin zijn en de kip moet gaar zijn. Als de kip na 40 minuten geen bruin korstje heeft plaats je schotel kort onder de grill.

3
Klaar

Strooi de pistachenoten erover en serveer met een groene salade.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Zo maak je gepaneerde aubergine in de oven
previous
Zo maak je gepaneerde aubergine in de oven
'Steak' van rodekool met Roquefort, spek, appel en walnoten
next
‘Steak’ van rodekool met Roquefort, spek, appel en walnoten
Zo maak je gepaneerde aubergine in de oven
previous
Zo maak je gepaneerde aubergine in de oven
'Steak' van rodekool met Roquefort, spek, appel en walnoten
next
‘Steak’ van rodekool met Roquefort, spek, appel en walnoten

Opmerking toevoegen