Ingredients
-
1 bosje radijzenloof en knolletjes
-
olijfolie
-
1 kleine ui
-
2 kleine kruimige aardappelen
-
2 blaadjes lavas
-
1 liter groentebouillon
-
1 takje bladpeterselie
-
enkele sprieten bieslook
-
peper en zout
-
Voor de geitenkaas
-
2 eetlepels roomkaas
-
2 eetlepels zachte geitenkaas
-
3 eetlepels verse kruidenbieslook, peterselie, dragon
Directions
Ik ben iemand die op tijd en stond een nieuwe uitdaging nodig heeft en sinds enkele jaren ben ik in de ban van het (moes)tuinieren. Met een haast kinderlijk enthousiasme vertel ik aan iedereen die het horen wil hoe goed de radijzen het doen, dat de spinazie al flink is opgeschoten en dat de erwten weelderig tieren. Elk vrij moment ben ik in de moestuin te vinden. Onkruid wieden, water geven … Ik weet inmiddels ook alles over het dieven van tomaten en het snoeien van paprika’s, welke groenten het goed met elkaar kunnen vinden en welke elkaar helemaal niet kunnen luchten.
Mijn tuintje is niet erg groot en ik heb ervoor gekozen om in verhoogde perken te werken, dat is handiger in onderhoud. In een kleine groentetuin is het aanbod natuurlijk beperkter; ik heb peultjes staan, bonen, radijzen, rucola, sla, wortelen (maar die lijken het niet goed te doen), rode bietjes, venkel, raapstelen, spinazie, pompoenen, courgettes en in de serre: tomaten en kerstomaatjes, aubergines, paprika’s en pepers. Verder is er ook nog een kruidentuintje met de meest voorkomende keukenkruiden, lavas, salie, rozemarijn, een aantal soorten tijm, dragon, basilicum, marjolein, oregano, munt, melisse, bonenkruid, koriander, bieslook, maar ook eetbare bloemen zoals Oost Indische kers en bernagie (komkommerkruid of borage). Daarnaast staan frambozenstruikjes, bramen, rode besjes en bosaardbeitjes. Er is ook nog een oude sterappelboom, een jonge kersenboom, enkele vlierstruiken en om onze tuin van eden helemaal compleet te maken scharrelen er ook nog twee kippen, die ons sinds kort dagelijks verblijden met een ei.
Of het harde werk uiteindelijk ook wat zal opbrengen is nog even afwachten, maar op dit moment eten we wel al volop sla, rucola en radijzen. Het voordeel van een groentetuin is dat je een winkel aan huis hebt, het nadeel voor sommigen is dat je erg inventief en creatief moet zijn met het verwerken van massa’s van dezelfde soort. Radijsjes bijvoorbeeld; veel mensen eten die enkel in een slaatje of op een boterham met plattekaas, maar je kunt er evengoed soep van maken of het loof zelfs in een stamppot of aardappelpuree verwerken.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen.
We zijn trouwens ook op Pinterest te vinden.
Voor wie glutenvrij eet, is er onze handige website www.glutenvrijleven.be
Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Snijd de radijzen in vier, de ui fijn en de aardappelen in blokjes en het gewassen loof grof en de lavas grof. Stoof de radijsjes, aardappelen en ui aan in de olie, voeg de bouillon toe en kook tot de aardappelen bijna gaar zijn. Voeg het loof en de lavas toe en laat enkele minuten op een zacht vuur verder koken. Voeg de grof gesneden peterselie en bieslook erbij en mix de soep fijn. Breng op smaak met peper. |
2
Done
|
Meng de roomkaas met de geitenkaas en de fijngesneden kruiden. Serveer de soep met een quenelle van de romige geitenkaas en werk eventueel af met bieslookbloemetjes. |