Ingredients
-
De bodem
-
80 g boter
-
180 g (glutenvrije) droge koekjes
-
De semifreddo
-
250 g mascarpone
-
3 bio eieren
-
1 glaasje limoncello
-
3 eetlepels fijne suiker
-
1 citroen (enkel zeste/schil)
-
1 bakje frambozen
-
enkele munt- of citroenmelisseblaadjes
Directions
Laatst kwamen vrienden eten en ik had al op voorhand voor mezelf uitgemaakt dat ik niet de hele dag in de keuken zou staan. Het is niet zo dat ik koken niet leuk vind, want anders had ik natuurlijk geen foodblog 😉 . Mijn probleem is gewoon dat ik geen rem heb op mijn creativiteit, maar ook niet op mijn fysieke limiet. Gelukkig ben ik daar eindelijk achter (het verstand komt met de jaren) en pas ik mijn menu aan door zaken op voorhand te doen en niet alles zelf te maken of door mijn recepten eenvoudig te houden en geen 5 of 6 gangen te willen serveren. De verfijnde hapjes werden deze keer vervangen door blokjes meloen met feta en munt, gegrilde groene aspergepunten met parmaham, antipasto spiesjes met o.a. kerstomaat, mozzarella, gemarineerde champignons, olijven en artisjokhartjes en venkelsalami. Het voorgerecht was gravad lax, die ik enkele dagen op voorhand had gemarineerd, met frisse komkommer. Als hoofdgerecht serveerden we onze intussen beroemde ribbetjes op de barbecue met een eenvoudige aardappel-bonensalade. Het dessert was deze limoncello semifreddo, die in een wip klaar is en die je ook lang op voorhand kunt maken.
Het voordeel van semifreddo is dat je helemaal geen ijsmachine nodig hebt. Door de romige mascarpone krijg je toch romig ijs. Je kunt de limoncello ook achterwege laten of vervangen door vruchtensiroop. Ook de bodem kan je weglaten of hem in individuele porties serveren. Variaties genoeg.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Laat de boter in een steelpannetje smelten. Verkruimel de droge koekjes in een blender en voeg dan de gesmolten boter toe en mix. |
2
Done
|
Scheid intussen de dooiers van het eiwit en klop de dooiers op met de suiker en de mascarpone tot een homogene massa. Klop de eiwitten stijf. Voeg je de limoncello en geraspte citroenschil (zeste) toe aan het mascarponemengsel en spatel de opgeklopte eiwitten eronder (niet te hevig roeren, het moet luchtig blijven). |
3
Done
|
Giet nu het mengsel op de koekjesbodem, egaliseer het oppervlak goed en laat het vervolgens minstens 4 uur in de diepvriezer uitharden. |
4
Done
|
Open de springvorm, haal de semifreddo eruit en versier de limoncello semifreddo met frambozen en citroenmelisseblaadjes of munt. Laat de semifreddo een beetje op kamertemperatuur komen, om hem makkelijk aan te snijden. |