Ingredients
-
2 kg mosselenschoongemaakt
-
1 ui
-
3 look
-
4 takjes tijm
-
1 laurierblad
-
1 borrelglaasje PernodAnijsdrank
-
1 klontje ongezouten boter
-
1 blik tomatenpulpPolpa
-
1 flinke eetlepel tomatenpuree
-
1/2 koffielepel chilivlokkenmag ook een vers pepertje zijn
-
200 ml room
-
peper en zout
Directions
Afgelopen 11 november, was voor ons Belgen een vrije dag en wie dichtbij de landsgrenzen woont wijkt op zo’n dag al eens graag uit naar een buurland. Doorgaans belanden wij dan in Nederlands Limburg of net over de Duitse grens in Aken, Keulen of Düsseldorf. Die dinsdag werd er koers gezet naar Eindhoven, een stad waar ik tijdens mijn kindertijd geregeld met mijn ouders heenging, vermoedelijk omdat mijn moeder van Lommel afkomstig is en vroeger in Eindhoven werkte.
De stad was haast onherkenbaar geworden, het was immers meer dan 20 jaar geleden dat ik er nog was. We kwamen rond de middag aan en hadden eigenlijk zin in Chinees eten. Na een hele omzwerving bleken de meeste restaurants gesloten te zijn tijdens de middag en het enige open Chinese restaurant op onze route zag er wat dubieus uit.
Uiteindelijk passeerden we bij ‘Usine’ en het was het leuke uithangbord (eigenlijk het gekozen lettertype, ik ben nu eenmaal graficus van opleiding) en de kleurrijke bistrostoelen buiten, die me naar binnen lokte. Het interieur stond me onmiddellijk aan. In deze oude gloeilampenfabriek van Philips is de industriële sfeer behouden, zonder koud en koel aan te doen. De indeling en de gekozen materialen en meubels zorgen toch voor een behaaglijke en vooral uniek beleving. Het plaatje klopte gewoon.
Usine is elke dag geopend en je kunt er de hele dag terecht. Op de kaart staan zowel de gebruikelijke snacks, salades, pasta’s, alsook klassiekers, al dan niet in een nieuw jasje. In een opvallend kadertje stonden warme en koude ‘fruit de mer’ waaronder mosselen. Wij gingen voor de mosselen met tomatensalsa, chilipeper, knoflook, peterselie, pernod en room, geserveerd met brood. Het was om duimen en vingers af te likken.
Bij de behulpzame serveerster probeerden we het recept te ontfutselen en ze gaf ons een tipje van de sluier. Dit recept is mijn versie en qua smaak komt het erg dicht in de buurt van het mosselgerecht dat we bij Usine aten.
Www.usine.nl
Steps
1
Done
|
Smelt de boter of margarine in een grote kookpot (moet 2 kg mosselen inpassen) en stoof hierin de ui en look aan tot de ui glazig ziet. Doe de tomatenpulp erbij, het laurierblad, de takjes tijm (eventueel samenbinden met keukentouw), het chilipoeder en de pernod. Breng aan de kook zodat de alcohol kan verdampen, plaats het deksel op de pot en laat 25 minuten op een heel zacht vuurtje pruttelen. |
2
Done
|
Haal van het vuur en haal de tijm en laurier eruit en mix met een scheutje room tot een glad geheel, voeg de rest van de room toe en breng op smaak met peper en zout. Doe de mosselen erbij en laat ze in de saus garen tot ze open en gaar zijn. |
3
Done
|
Schep de saus in diepe borden, verdeel de mosselen erover en werk af met verse fijngesneden peterselie. Serveer met stokbrood of ciabatta. |