Ingredients
-
De mosselen
-
mosselen
-
1 ui
-
1 stengel bleekselderij
-
1 laurierblad
-
peper
-
1/2 glas droge witte wijn
-
1 klontje boter
-
De risotto
-
200 g risottorijst
-
1 kleine venkel
-
600 ml mosselvocht
-
1 sjalot
-
1 chorizo grillworstjes
-
peper en zout
-
1 klontje boter
-
mosselen uit de schelp + 20 met schelp mosselen
-
1 mespunt of enkele draadjes saffraan
-
1 eetlepel gehakte bladpeterselie
-
1 eetlepel geraspte citroen (enkel zeste/schil)
-
1 eetlepel fijngesnipperde look
Directions
Ben jij een risotto lover? En toevallig ook een mosselliefhebber dan is deze risotto met mosselen, venkel en chorizo zeker jouw ding. Ik combineer wel vaker chorizo met zeevruchten of vis zoals bij deze gebakken skrei met venusschelpen en chorizo of in mijn ‘all time favourite’ venusschelpen met chorizo, een zalfje van witte bonen en gremolata. Heerlijk! De chorizo geeft tegelijk pit en een gerookte smaak aan gerechten. Het idee om hem in risotto te verwerken, leende ik uit de Spaanse keuken.
We hebben trouwens heel wat risotto recepten op deze blog.
Als basis voor deze risotto gebruikte ik het kookvocht van de mosselen, dat zit boordevol smaak. Op het einde strooide ik er ook nog gremolata over, dat is een mengsel van gelijke delen look, peterselie en geraspte citroenschil. De risotto kreeg wat kleur door het af te werken met oesterblad, rucola bloemen en Oost-Indische kers uit de moestuin, maar je zou er ook wat venkelgroen voor kunnen gebruiken.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Wist je trouwens dat we ook een Facebookgroep hebben? Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De mosselenMaak de mosselen schoon, en gaar ze op de klassieke manier met de grof gesneden ui en selder, een klontje boter, het laurierblad, de witte wijn, peper en eventueel een beetje zout. Breng aan de kook op hoog vuur, van zodra de mosselen open zijn schep je ze uit de pot. Zeef het vocht en van het op. Meet 600 ml mosselkookvocht af. Zoek 20 mooie schelpen uit of 5 p.p. als afwerking, hou die warm of warm ze voor het opdienen kort op in een beetje mosselkookvocht. Haal de overige mosselen uit hun schelp. |
2
Done
|
De risottoSnipper de sjalot en snij de venkel in fijne blokjes. Verwijder het vel van de chorizo en snijd in kleine blokjes. Fruit in een ruime kookpot in wat boter de sjalot aan, voeg de chorizo en venkel toe en roerbak ca. 3 minuten. Voeg de de rijst toe en roerbak tot de rijstkorrels glazig zien. Voeg de saffraan en het mosselkookvocht toe, plaats een deksel op de pot en zet het vuur lager. Laat 15 minuten op zacht vuur garen en roer af en toe om. Neem van het vuur en roer er een klontje boter en schep er de mosselen door. Laat 5 minuten rusten en breng op smaak met peper en eventueel zout. |
3
Done
|
Schep de risotto in 4 diepe borden, strooi er de gremolata over (mengsel look, peterselie, citroenzeste) en werk af met de mosselen in schelp en wat groen zoals oesterblad of venkelgroen. |