Ingredients
-
De mosselen
-
1 kg jumbo mosselen
-
1 ui
-
1 groene selderijsteel
-
100 ml droge witte wijn
-
mosselkruiden
-
1 klontje boter
-
peper
-
Het overige
-
400 g maïs (diepvries of vers)
-
een klontje boter
-
4 sneetjes gerookt ontbijtspek
-
1-2 preien
-
2 grote vastkokende aardappelen
-
1 takje tijm
-
zeevenkelOf zeekraal
-
olijfolie
-
Enkele draadjes saffraan
-
200 ml room
-
peper en zout
Directions
Waarom zou je geen mosselen serveren met de feestdagen? Natuurlijk niet zoals we ze gewoon zijn, maar wel in een feestelijk jasje. De basis voor deze feestelijke mosselen is hetzelfde, maar we voegen er nog enkele elementen aan toe. Ik koos voor ‘gebrande prei, aardappelblokjes, spekreepjes en een crème van maïs. De inspiratie haalde ik bij een gerecht dat ik eerder maakte nl. een maïssoep met mosselen. Voor dat gerecht haalde ik de mosterd dan weer bij de Amerikaanse clam chowder.
Op de foto mist de jus van mosselen. Die serveer je aan tafel. Het is eigenlijk niet meer dan het ingekookte vocht van de mosselen. Simpel, niet? Ik vind het gemakkelijk om bij dinertjes alles voor te bereiden; ‘mis-en-place’ weet je wel 😉 Daarom kook ik de mosselen op voorhand kort, zodat de ze nog niet te gaar zijn. Ik bewaar een deel van het kookvocht om ze (uit hun schelp) in op te warmen ofwel gebruik ik voor de saus mosselvocht dat ik op voorhand heb gemaakt of een restje diepgevroren vocht. Verder kan je de preien op voorhand stomen en de crème van maïs voorbereiden.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
Kook de maïs gaar. Doe ze met een klontje boter en een beetje kookvocht in een blender en mix tot een gladde crème. Wrijf eventueel door een zeef. Breng op smaak met peper en zout. Maak de preien schoon en snijd in 12 gelijke stukken van ca. 2,5 cm. Stoom de stukken beetgaar. Snij het spek in dunne reepjes. Schil de aardappelen en snij ze in fijne blokjes en bak ze met de tijmnaaldjes in olijfolie krokant en gaar. Bak de spekreepjes krokant. Verhit de grillpan en grill de preien tot de randjes kleuren. |
2
Done
|
De mosselenMaak de mosselen schoon. Snij de gepelde ui en de gewassen selderij grof. Stoof deze even aan in boter. Doe de mosselen, witte wijn en mosselkruiden erbij. Verhoog het vuur tot maximum. Van zodra de mosselen open zijn voeg je enkele draaien van de pepermolen toe. Haal 24 mosselen uit de pot en hou die warm. Zeef het vocht en kook dat in met de room tot een saus overblijft. |
3
Done
|
Zorg dat alle ingrediënten warm zijn. Schik de maïscrème op de borden of in de kommen. Voeg een beetje van de gebakken aardappeltjes toe. Leg enkele mosselen in hun schelp erbij en enkele zonder schelp. Werk af met de prei, krokante spekjes en enkele takjes zeevenkel of zeekraal. Doe de saus in een schenkkannetje en serveer de saus aan tafel. Zet de rest op tafel voor de liefhebbers. |
2 Comments Hide Comments
Zo heerlijk jullie blog met alle tips om van et leven te genieten!!! Prachtige presentatie van smulgerechtjes!!!
Maar… Waar is er “zeevenkel” te koop? Gisteren nog super heerlijke limonade van zeevenkel en basilicum gedronken in Sergio’s “Pine House”, fris en tikje special!
Hallo Ann,
Bedankt voor je leuke reactie! Wij hebben een plantje in de tuin staan ☺️. Ooit gekocht bij Horta. Soms is het bij Delhaize te koop, dan ligt het bij de vis. Ik denk dat je het ook kunt vinden bij de betere groentewinkel. Zeevenkel is fris van smaak met een lichte venkeltoets. Als het om garnering gaat kan je eventueel zeekraal gebruiken of venkelgroen.