• Home
  • Soepen
  • Mosselsoep met aardappelen en gerookte heilbot
0 0
Mosselsoep met aardappelen en gerookte heilbot

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
1/2 venkel
1 prei
1 ui
1 groene selderijsteel
1 laurierblad
5 kleine vastkokende aardappelen
1 kg jumbo mosselen Grote mosselen
150ml melk
200 g gerookte heilbot
100 ml droge witte wijn
olijfolie
pompoenpitolie
koolzaadolie
enkele takjes bladpeterselie
1,5 liter visbouillon

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Mosselsoep met aardappelen en gerookte heilbot

Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

1 september is voor mij, wat Nieuwjaar voor anderen is. Nu de zomer op zijn einde loopt en het gewone leven weer op gang komt, kom ik met goede voornemens op de proppen. Zo ben ik afgelopen week opnieuw gaan sporten (na vijf maanden) en probeer ik een beetje minder te eten en te drinken, om wat overtollige kilo’s kwijt te geraken. Verder heb ik besloten wat meer tijd voor mezelf en mijn nieuwe gezin te maken en daar hoort uitgebreid koken bij. Door de drukte die de opstart van mij nieuwe zaak met zich meebracht, is het er het afgelopen jaar bijna niet van gekomen. Wanneer ik zelf kookte waren het doorgaans alledaagse dingen, die de kinderen graag lusten. Nu neemt hun vader die taak voornamelijk op zich, zodat ik tijdens het weekend weer meer kan experimenteren en jullie opnieuw kan trakteren op de keuken, die jullie van mij gewoon zijn.

Voor dit gerechtje haalde ik inspiratie uit de Amerikaanse keuken. In bijna elk restaurant staat daar wel een clam chowder op het menu. Een dikke romige soep op basis van aardappelen en mosseltjes. Dit is een lichte, eerder feestelijke versie. Ik bracht hem op smaak met gerookte heilbot, die vooraf werd gepocheerd in warme melk. De melk gebruikte ik als alternatief voor de room. Door de heilbot toe te voegen kreeg de soep iets rokerigs, een smaak die ik terug vond in pompoenpitolie, waarmee ik de soep afwerkte.

 

Steps

1
Done

Snijd de stelen van de venkel grof, bewaar dit en snijd de rest in blokjes. Was de prei en snijd het groen grof en het wit in fijne halve ringen. Schil de ui en snijd de helft grof en de andere helft fijn. Snijd de selder grof. Doe de grof gesneden groenten in een grote kookpot, schep de schoongemaakte en gewassen mosselen erbij. Overgiet met de witte wijn, voeg het laurierblad toe en strooi er ruim versgemalen peper en wat zout over. Breng aan de kook en haal pas het vuur wanneer de mosselen open zijn. Schep de mosselen uit de pan, vang het kookvocht op en giet het door een fijne zeef. Haal de mosselen uit hun schelp en zet weg tot voor gebruik. 

2
Done

Blancheer intussen de peterselie, giet af en spoel met koud water. Druk het vocht eruit en pureer heel fijn met een flinke scheut koolzaadolie. Zeef de olie zodat er een mooie groen olie overblijft.

3
Done

Breng de melk aan de kook, neem van het vuur en voeg de heilbot toe, laat ca. 5 minuten ‘garen’ in de warme melk. De vis is goed, wanneer hij uit elkaar valt. Schep de vis eruit en bewaar de melk.

4
Done

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Verwarm een beetje olijfolie en stoof hierin de fijn gesneden groenten (venkel, preiwit, ui) en de  aardappelen. Giet de visbouillon en het gezeefde mosselvocht erbij en kook tot de aardappelen bijtgaar zijn. Neem van het vuur en schep de heilbot eronder. Laat de soep indien mogelijk een uurtje staan zodat de smaak van de gerookte vis goed opgenomen wordt. Warm, voor het opdienen, de soep op, en doe er de helft van de melk bij en schep vervolgens de mosselen door de warme soep. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer met enkele druppels pompoenolie en peterselieolie. 

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
coquilles met zeekraal en Duvel
previous
Coquilles met zeekraal en Duvel
Eendenborstfilet met jus van kriekenbier en raapjes
next
Eendenborstfilet met jus van kriekenbier en raapjes
coquilles met zeekraal en Duvel
previous
Coquilles met zeekraal en Duvel
Eendenborstfilet met jus van kriekenbier en raapjes
next
Eendenborstfilet met jus van kriekenbier en raapjes

Add Your Comment