Ingredients
-
De vis
-
4 koolvisfilets
-
3 eetlepels gehakte verse basilicum
-
3 eetlepels geraspte parmezaan
-
5 - 6 panko of paneermeel
-
lookpoeder
-
3 - 4 eetlepels olijfolie extra vergine
-
peper en zout
-
De paprikacoulis
-
4 rode puntpaprika's
-
olijfolie extra vergine
-
1 kleine sjalot
-
1 teentje knoflook
-
2 cm chorizo
-
50 - 75 ml groentebouillon
-
peper en zout
-
Het overige
-
4 porties gekookte quinoa (warm)
-
ca. 6 cm chorizo
-
12 uitgelekte artisjokharten op olie
Directions
Normaal zouden we rond deze tijd volop feestrecepten aan het uittesten en posten zijn, maar corona heeft roet in het eten gestrooid. Ondanks een dubbele vaccinatie en voorzichtigheid zijn we drie weken geleden allebei besmet geraakt. Guy had het gelukkig minder erg te pakken dan ik. Ik ben pas sinds gisteren weer een beetje de oude. De eerste week was ik flink ziek, mijn geur en smaak kwijt en daarna voor het minste uitgeput. Er werd dus niet veel gekookt en nog minder geblogd. Maar, we zijn er weer! Vandaag serveren we koolvis met een basilicumkorstje en een paprikacoulis, quinoa en gegrilde artisjokharten.
Ik koop wel vaker koolvis. Het is een lekkere stevige vis, die op kabeljauw lijkt. Alleen zijn kleur is minder aantrekkelijk. Hij ziet wat grauw en dat maakt hem minder populair en goedkoop. Je kunt hem perfect vervangen door kabeljauw, schelvis of andere witte vis.
Het korstje bestaat uit panko, parmezaan en verse basilicum, de coulis uit geroosterde puntpaprika en een beetje chorizo, die je ook als afwerking terug vindt. De artisjokhartjes komen uit een bokaal en werden gegrild. Je zou ook verse kunnen gebruiken, maar zoals ik eerder schreef was mijn energiepeil de afgelopen tijd erg laag.
Een variant op dit recept vind je hier.
Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!
Steps
1
Done
|
De paprikacoulisHalveer de puntpaprika's, verwijder de zaadlijsten en leg ze met de bolle kant naar boven op een bakplaat. Plaats ze onder de ovengrill tot het vel zwart geblakerd is. Haal ze uit de oven, dek af en pel ze wanneer ze lichtjes afgekoeld zijn. Snij het kleine stukje chorizo grof, evenals de gepelde sjalot en look. Stoof aan in wat olijfolie en voeg ook de grof gesneden paprika toe. Voeg de bouillon toe en mix tot een gladde saus. Zeef en laat de coulis indien nodig nog wat inkoken. |
2
Done
|
De visVerwarm de oven voor op 180°C. Meng de fijngehakte basilicum en parmezaan met de panko, het lookpoeder, peper en zout onder en voeg zoveel olijfolie toe tot je een kneedbare massa krijgt. Dep de vis droog. Bestrooi met peper en zout en verdeel over elke filet een laagje van het pankomengsel. Bak de vis aan in wat olijfolie en plaats de (ovenvaste) pan ca. 10 minuten in de oven of tot de vis gaar is en het korstje gekleurd. |
3
Done
|
De afwerkingSnij het grote ontvelde stuk chorizo in fijne blokjes en bak die lichtjes krokant. Grill de artisjokharten in een hete grillpan. Verdeel de gekookte, warme quinoa over de borden, plaats de vis er bovenop. en werk af met de artisjokharten en chorizoblokjes en druppel de saus over het gerecht. |