Ingredients
-
4 stronkjes witloof
-
12 tijgergarnalen
-
1 eetlepel olijfolie
-
2 sjalotten
-
1/2 kleine venkel
-
1 eetlepel lookolie
-
1 eetlepel tomatenpuree
-
1 kleine rode chilipeper
-
2 dl visfond
-
1 dl Noilly PratOf witte wijn
-
2 eetlepels boter
-
1/2 (zette en sap) onbespoten citroen
-
peper en zout
-
Enkele takjes bladpeterselie
Directions
[avatar user=”Guy” /]
Witloof: onze Belgische trots kan perfect in een Italiaans kleedje gestoken worden, bijvoorbeeld in een salade, gegrild als bijgerecht, in pasta of risotto. Vandaag maken we penne met witloof en tijgergarnalen.
Ik ben zot van witloof vooral rauw met mayonaise of klassiek met hesp en kaassaus in de oven. Eigenlijk is witloof ontzettend veelzijdig. Lekker met vis of vlees, Aziatisch of oer Vlaams, …. maar vandaag houden we het dus op Italiaans en maken we penne met witloof en tijgergarnalen. Op het eerste zicht lijkt dit een ‘gewone’ pasta, maar de smaak is toch wel bijzonder lekker.
De penne is glutenvrij, maar je kunt natuurlijk gewone penne gebruiken of zelfs linguine of tagliatelle. Ik heb de garnalen volledig gepeld, maar je kunt de koppen eraan laten voor de presentatie.
Nog één van mijn favorieten is deze eend met witloof en kastanjes.
Wil je niets missen? Volg onze kook-, leef- en genietmomenten op Facebook of Instagram. Als je lid wordt van onze Facebookgroep krijg je er nog nuttige tips en interessante links bovenop.
Steps
1
Done
|
De sausPel de garnalen en bewaar de koppen en schalen. Verwijder het darmkanaal en zet even weg. Snij de sjalot en de venkel in blokjes. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd fijn. Verhit de olie en de lookolie in een pan en stoof hierin de schalen en koppen van de garnalen. Voeg de sjalotten, venkel, tomatenpuree, visfond en Noily Prat toe. Roer alles goed om en laat ca. 10 minuten zachtjes pruttelen. Duw het geheel door een zeef en vang het vocht op. |
2
Done
|
Het overigeSnij het witloof in stukjes en bak het in een eetlepel boter. Rasp de schil van een halve citroen en vang het sap op. Breng op smaak met peper en zout. Kook intussen de penne al dente volgens de aangegeven tijd op de verpakking. Bak de garnalen in de rest van de boter en breng op smaak met peper en zout. Breng de saus weer even aan de kook. Neem van het vuur en voeg het citroensap toe, het witloof, fijngehakte peterselie en breng op smaak met peper en zout. Schep de penne door de warme saus en verdeel over 4 kommen of borden. Werk af met de gebakken garnalen, de citroenzeste (geraspte citroenschil) en een takje peterselie. |